Проверка след трагичния инцидент в София със загиналата жена

Сто лева и шише ракия струва безопасността на асансьорите

Заради неизправности вече са спрени над 200 съоръжения в страната

Снимка: БГНЕС

Сто лева и шише ракия е цената на безопасността на асансьорите у нас, стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. Той представи пред журналисти във вторник резултатите от разпоредената от вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева проверка на безопасността на всички асансьори в страната след трагичния инцидент в София през август, при който паднал от десетия етаж асансьор уби една жена и рани тежко друга.

От 26 август насам са проверени 925 асансьора в цялата страна, като при една четвърт - 213 от тях, са с констатирани неизправности и съоръженията са спрени, съобщи Цанков.

Конкретно за трагичния инцидент в София, проверката на агенцията установила, че причина за смъртта на жената са серия от административни и технически нарушения. Цанков представи готовите експертизи, според които скоростният ограничител съответствал за скорост от 1 метър в секунда, а на устройството имало други данни, като документите не съответствали. Подменено било и електрическото табло, като липсвали маркировки, че отговаря на изискванията и е подходящо за асансьора.

"На мястото на оригиналната фрикционна шайба, която извършва основно движението на асансьора, е поставена такава с по-малък диаметър, което налага монтирането на втора за запазване вертикалността на въжетата. Такава обаче не е била монтирана", обясни Цанков, цитиран от БГНЕС.

Проверката не е установила и наличието на сертификати за качеството на поставените въжета, допълни той. В трагичната сутрин се късат и двете въжета, които са били сменени преди година, като по думите на Цанков само по себе си това означава, че нещо в системата не работи както трябва, тъй като подобни въжета би трябвало да издържат много повече време.

За съжаление неизправностите не спират до тук - не е сработил клиновият механизъм на асансьора, който има задача да спира падането на асансьора. Асансьорът разполага с два клинови механизма, но един от тях не е сработил, а вторият не е успял да спре падането. Причината вероятно е лоша поддръжка и замърсеност, обясни Цанков. Проверка трябва да се извършва на всеки 10 дни, но такава не е имало от 20 юни.

Схемата за "купуване" на безопасността на асансьорите включвала осигуряване на празни ревизионни книги с печат и подпис от двама служители на агенцията, с които вече се занимавало следствието, а иззетите при проверките празни ревизионни книги щели да бъдат пратени в прокуратурата, каза шефът на агенцията.

Във въпросните книги се описват всички проверки, извършени от надзорните фирми и именно това е документът, който ДАМТН проверява. Това е паспортът на едно съоръжение, така че на практика празните книги представляват празно пълномощно, обясни Цанков.

За да се избегнат подобни случаи е спешно необходимо да бъде въведена електронна система, което е сред основните задачи на агенцията, посочи нейният председател.

Той посочи като скандален случай със записан като инспектор на десетки асансьори човек с 90% инвалидност и на 75 години. Други инспектори пък имали задължение да проверяват над 1000 съоръжения месечно, при положение, че максимално възможният физически за обход брой асансьори е 160.
Масова практика е етажната собственост и домоуправителите да не осигуряват средства за ремонт на асансьорите, но домоуправителите все по-често ще получават актове заради асансьорите, закани се Цанков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес