СТО отсъди срещу ЕС в спора за захарните субсидии

Даваните от Европейския съюз субсидии за производство на захар са в нарушение на правилата на световната търговия, се посочва в предварителна позиция на Световната търговска организация (СТО).

СТО съобщи, че е взела решение срещу Европейския съюз в продължителния спор с Бразилия, Тайланд и Австралия относно финансовата помощ за произвеждащите захар фермери.

Трите страни се оплакаха, че субсидиите на ЕС за износ на захар нарушават международните търговски правила.

Първоначалните изводи на СТО бяха съобщени на страните в спора, но остават конфиденциални. Бразилският посланик в организацията обаче каза, че е доволен от резултата.

СТО смята, че с нарушаването на договорените лимити върху експортните субсидии, ЕС нанася ущърб на развиващите се страни, подкопавайки техните производствени цени.

Брюксел твърди, че политиката на му на субсидии по отношение на захарта е законна и предупреди, че ако Бразилия реши да повиши производството на захар и да свали цените, това може да нанесе вреди на най-бедните развиващи се страни, особено в Африка и Карибския басейн.

Според бразилския министър на земеделието Роберто Родригес решението на СТО означава, че ЕС трябва да съкрати износа на захар с 2 милиона тона от следващата година, докато на Бразилия ще бъде позволено да изнася с 10% повече.

Това е вторият случай в продължение на 2 месеца, когато Бразилия печели търговски спор срещу селскостопански субсидии на голяма държава.

През юни страната спечели спор срещу субсидиите за производство на памук в САЩ.

Кореспондент на ББС посочва, че решението на този спор може да повлияе на преговорите за постигането на споразумение за либерализиране на световната търговия.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: