Сто университетски преподаватели се обявиха в защита на съда

Сто университетски преподаватели се обявиха в защита на съда

Точно сто университетски преподаватели се обяви в отворено писмо "В защита на правовата държава". Те казват, че в дните след произнасянето на Софийския апелативен съд по казуса "Полфрийман", са станали свидетели на "грубо погазване независимостта на съда, равенството на гражданите пред закона и върховенството на правото".

"Като обществено ангажирани граждани изразяваме своята тревога от очернящата български съдии кампания, от публичните издевателства и заплахи за саморазправа с тях само заради това, че и в този случай са приложили действащото българско законодателство. Още по-тревожно за нас е, че в серията от действия на обругаване на съдиите се включват влиятелни медии, политически лица, заемащи висши държавни длъжности и дори държавното обвинение. Изключително притеснително е и това, че тези действия не са изолиран случай. Те се вписват в една все по-ясна тенденция на системно нарушаване редица елементи на Българската конституционна уредба, на правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, които имат определящо значение за съществуването на правова държава и демокрацията в България", се казва в отвореното писмо.

Преподавателите се обръщат с апел към всички български граждани, които "споделят ценностите на демократичната правова държава и искат да живеят в свободно общество с ефективна защита на основните права", да заемат активна позиция за защита на независимостта на съда.

"Намираме се в критичен момент, в който са заплашени развитието на страната ни като свободно общество и принадлежността ни към голямото семейство на европейските демокрации. Въпрос на граждански дълг и отговорност към поколенията преди и след нас е да защитим най-голямото достижение в съвременното развитие на страната ни – изграждането на правова и демократична държава, част от Европейския съюз и Свободния свят. Вярваме, че активната позиция на гражданското общество е от решаващо значение, за да бъдат спасени достиженията на изминалите 30 години демократична еволюция и да остане България истинска част от Европа", заявяват университетските преподаватели.

Те заявяват открита подкрепа за независимостта на българския съд и неприкосновеността на българските съдии.

"Призоваваме всички свободни хора да се присъединят към нас и да ги подкрепят в този момент на изпитание!", се казва в писмото.

Отвореното писмото вече е достъпно за подкрепата на гражданите ТУК. Информация за хората, застанали зад отвореното писмо и бъдещите инициативи, може да се намери и във Фейсбук.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?