Стобийският епископ Наум и Тивериополският епископ Тихон с най-много гласове на събора в Русе

На провелия се в неделя епархийски избирателен събор в Русе избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове за Стобийски епископ Наум - 22 гласа и Тивериополски епископ Тихон  - 15 гласа, съобщиха от Св. Синод на БПЦ в неделя.

Двамата са събрали изискваните от устава повече от половината гласове.

След тях с по три гласа са Величкият епископ Сионий и Драговитийският епископ Даниил. Траянополският епископ Киприян получава 2 гласа, Главиницкият Йоан - 2 и Браницкият Григорий - 1 глас.

Гласували са  24 избиратели - по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от четирите духовни околии в епархията/Русенска, Разградска, Тутраканска и Поповска/.

Всички бюлетини са били редовни.

На 22 март е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Русенска епархия Доростолския митрополит Амвросий, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до избора на нов Русенски митрополит, се казва в съобщението.

Ще се разгледат и евентуално постъпи жалби от участниците в избора. В случай, че Синодът счете избора за изряден, на 23 март ще се проведе в синодалния параклис каноничен избор, при който митрополитите ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Русенски митрополит.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?