Стойчо Кацаров: Ако е налице управленска импотентност, ние сме готови да бъдем вашата виагра

Стойчо Кацаров:  Ако е налице управленска импотентност, ние сме готови да бъдем вашата виагра

“На езика на сексолога бих казал, че, ако е налице управленска импотентност, ние сме готови да бъдем вашата виагра. Искаме системата да заработи добре и нашите пациенти да не ходят да се лекуват в ЕС, а касата да дължи 260 милиона и да се чуди откъде да ги намери. Искаме европейските пациенти да идват тук“. С тези думи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) разкритикува налаганите от здравните власти финансови лимити на болниците.

“Целият балон на управленско усилие няма да доведе до нищо. Лимитите са израз на мързел от страна на администрацията. Най-лесно е да ограничиш разходите, като ги разделиш на порции, но това убива конкуренцията, качеството, мотивацията за растеж и развитие“, коментира той.

В четвъртък ЦЗПЗ и Асоциацията на частните болници предложиха ссеки да има лична осигурителна сметка, а държавата да осигурява само деца и пенсионери. Според тях държавата трябва да осигурява само деца и пенсионери, тъй като останалите групи, осигурявани от нея, биха могли сами да плащат здравните си осигуровки в пълен размер.

Те предлагат личната осигурителна сметка да съдържа данни за сумата, внесена на името на пациента като месечни здравни вноски и данни за разходите, платени от НЗОК за неговото лечение.

“Медицинските стандарти, 20 от които вече са отменени от съда, не само не подобряват работата на болниците и лекарите, а допълнително задълбочават кризата в системата“, коментира още Кацаров.

Споделяне

Още от България