Стойков отрича да е финансирал Първанов, сам ще разследва кой го натопил

Стойков отрича да е финансирал Първанов, сам ще разследва кой го  натопил

Два дни след излизането от ареста, обвиненият за източване на пари от програма САПАРД бизнесмен Людмил Стойков обяви, че никога не е спонсорирал политически сили и кандидат-президентската кампания на Георги Първанов. Той и ръководеното от него сдружение “Съюз за Перник”, в което участвали около 50 бизнесмени, дали само “морална подкрепа” за втория мандат на държавния глава.

Това заяви в четвъртък пред bТВ  освободеният от Софийския апелативен съд собственик на курорта “Дюни” и “Стомана индъстрис”, който прекара зад решетките последните две седмици по обвинения за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари във връзка с източването на 7.5 млн. евро от САПАРД.

След публикациите, че бизнесменът е подкрепял активно кампанията на президента, не последва опровержение нито от “Дондуков 2”, нито от “Позитано 20”, а докладът на Сметната палата, който трябва да покаже откъде са финансирани кампаниите на кандидатите през 2006 г., все още не е готов.    

От други две интервюта, дадени пред “Труд” и “24 часа” също в четвъртък, става ясно, че Людмил Стойков ще предприеме собствено разследване, за да установи как така името му било замесено в далаверите с месопреработвателни машини. Нещо повече – Стойков и съдружникът му Марио Николов бяха обявени от прокуратурата за мозъци на престъпната схема.

Аферата “САПАРД” избухна у нас след сигнал на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. В ареста се озоваха двама швейцарци и двама германци и четирима българи (от седем посочени), сред които и пернишкият бизнесмен.

В настоящите си медийни изяви Стойков изключва възможността за политическа поръчка срещу него, а някак плахо загатва за икономическа, с цел уронването на имиджа и овладяване на някои от бизнесите му.

Българските участници в схемата са посочени отвън

В интервю за БНР в четвъртък наблюдаващият прокурор Андрей Андреев даде задочен отговор на Стойков: българското разследване се заело с него след сигналите от ОЛАФ, Германия и Швейцария.

В тези сигнали са фигурирали именно тези имена, “иначе ние нямаше как да се насочим към тях”, обясни Андреев.

Той допълни, че за да се стигне до името на Стойков, са анализирани всички фирми, връзките между тях и лицата.

Прокурорът твърди, че не знаел за отношенията на Стойков с властта и бизнеса, докато не прочел в медиите.     

Той повтори, че предстои още много работа и се очакват редица съдебни поръчки от други страни.

Подобно на адвоката си, Стойков обяснява, че 7, 5 млн. евро не са сериозна сума, заради която си струва да се рискува годишен оборот от 1 милиард лева.

Доволен от ареста

Той не е бил разпитван в ареста, а поисканата от него среща с наблюдаващия прокурор не се осъществила. Иначе отношението към него в ареста е било, както той обяснява – добро. Не е бил в самостоятелна килия, а както всички останали. “Нямам забележки”, обяснява престоя си зад решетките Стойков.

Той твърди, че прокуратурата не разполага с доказателства срещу него и няма  нито един документ, който да носи подписа му.

Фирмите

Шестте замесени в измамата фирми са "Птицекланица Чубра", "Палмигра", "Еврофриго", "Родопа Голд", "Родопа Мийт" и "Родопа консерв". Консултант по проектите е "Палмигруп", която е собственик на последните три.

Останалият в ареста Марио Николов е собственик или има участие в повечето фирми. Индиректно в собствеността на пет от посочените дружества участва и Людмил Стойков.

Директна собственост на Стойков чрез друга негова фирма – “Лагимекс” - има само в “Еврофриго”, където управител е съпругата на Марио Николов – Мариана.

Стойков обясни, че придобил проценти от фирмата, тъй като Марио Николов му дължал пари.

Пред първата съдебна инстанция самият Николов заяви в последните си думи, че “г-н Стойков никога не е участвал в проекти по САПАРД”.

“Най-правилните” стъпки

“Стъпките, които ще предприема, трябва да бъдат най-правилните. Трябва да разчитаме на държавните институции. Човек с моите възможности може да си прави частни разследвания, да събира факти и информация. Това обаче не са отнася за всички български граждани. Законът трябва да бъде еднакъв за всички”, заключва бизнесменът.

Въпреки, че апелативният съд не намери доказателства за налагането на мярка за неотклонение на Стойков и Иван Иванов (друг от уличените), разследването и срещу тях продължава, обвиненията не са снети, уточни в сряда главният прокурор Борис Велчев.

Той не пожела да коментира как при едни и същи доказателства, арестуваните в родините си страни за участие в аферата германци и швейцарци са оставени в ареста, а задържаните у нас са пуснати.    

Връзката “освен приятелска е и престъпна”

Наблюдаващият прокурор по делото Андрей Андреев заяви пред БНР, че събирането на доказателства срещу участниците в престъпната схема тече и в момента. Обемът и данните “ни дават основание да сме оптимисти по отношение на крайния резултат”, допълни той.

Запитан как така седмината българи са организирана престъпна група, след като Людмил Стойков твърди, че познава само един от останалите във веригата, Андреев каза, че има доказателства, според които “между всичките обвиняеми е налице една връзка, която освен приятелска е и престъпна”.

Такива доказателства постъпват и в момента, допълни прокурорът, без да конкретизира.

Той уточни, че в Софийския апелативен съд, който освободи Стойков и Иванов заради липса на доказателства за повдигнатите им обвинения, са били предоставени известните дотогава доказателства. Андреев не пожела да коментира решението на апелативния съд, като припомни, че преди това Софийски градски съд е уважил искането на прокуратурата за постоянно задържане на четиримата бизнесмени.

Андрей Андреев каза, че и градският, и апелативният съд са приели за безспорни доказателствата за документна измама спрямо Марио и Мариана Николови. Това е основното престъпление, прането на пари и организираната престъпна група са съпътстващи и последващи престъпления, уточни наблюдаващият прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България