Стойнев: Ако има огромен паричен ресурс на държавата в КТБ, до месец ще бъде изтеглен

Драгомир Стойнев още не е имал време да провери колко са държавните пари в КТБ. Сн. БГЕНС

Министърът на икономиката и енергетиката е разпоредил да се провери колко пари на държавните фирми, на които е принципал, са по сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ). Ако има наистина огромен ресурс в тази банка, до месеци този ресурс ще бъде изтеглен и разпределен в други банки, посочи Драгомир Стойнев в незеля пред БНР.

Той припомни и че премиерът се е ангажирал с това да се направи преглед на средствата, които държавни компании и ведомства държат в частните банки.

На въпрос каква част от парите на енергийните структури са в КТБ, Стойнев посочи, че времето му в министерството е изключително ценно и не е имал време да провери точно това, защото енеригйната система е пред срив и влага усилията си в решаването на този въпрос.

Преди месец, когато служебното правителство прие наредба за държавните пари в банките, стана ясно, че голяма част от енергийните дружества държат парите си в една банка, някои от тях - повече от 80 процента.

По повод твърденията на бившия депутат и член на Националния съвет на БСП Татяна Дончева, че той е един от шестимата министри в това правителство, свързани с КТБ, Стойнев посочи, че очаква какви ли не предположения за правителството. Той заяви, че принадлежи към БСП, избран е от Орешарски за поста и не смята за нужно да се оправдава в отговор на всякакъв род атаки. "Утре могат да кажат, че принадлежа и към ГЕРБ", каза Стойнев.

Няма да се съобразявам с никакви кръгове и ще направя нужната реформа, декларира той. И отново повтори, че промените в енергийните закони, които парламентът прие на първо четене, ще дадат възможност да се изкупува приоритетно евтиният ток.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес