Стойнев: Ако има огромен паричен ресурс на държавата в КТБ, до месец ще бъде изтеглен

Драгомир Стойнев още не е имал време да провери колко са държавните пари в КТБ. Сн. БГЕНС

Министърът на икономиката и енергетиката е разпоредил да се провери колко пари на държавните фирми, на които е принципал, са по сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ). Ако има наистина огромен ресурс в тази банка, до месеци този ресурс ще бъде изтеглен и разпределен в други банки, посочи Драгомир Стойнев в незеля пред БНР.

Той припомни и че премиерът се е ангажирал с това да се направи преглед на средствата, които държавни компании и ведомства държат в частните банки.

На въпрос каква част от парите на енергийните структури са в КТБ, Стойнев посочи, че времето му в министерството е изключително ценно и не е имал време да провери точно това, защото енеригйната система е пред срив и влага усилията си в решаването на този въпрос.

Преди месец, когато служебното правителство прие наредба за държавните пари в банките, стана ясно, че голяма част от енергийните дружества държат парите си в една банка, някои от тях - повече от 80 процента.

По повод твърденията на бившия депутат и член на Националния съвет на БСП Татяна Дончева, че той е един от шестимата министри в това правителство, свързани с КТБ, Стойнев посочи, че очаква какви ли не предположения за правителството. Той заяви, че принадлежи към БСП, избран е от Орешарски за поста и не смята за нужно да се оправдава в отговор на всякакъв род атаки. "Утре могат да кажат, че принадлежа и към ГЕРБ", каза Стойнев.

Няма да се съобразявам с никакви кръгове и ще направя нужната реформа, декларира той. И отново повтори, че промените в енергийните закони, които парламентът прие на първо четене, ще дадат възможност да се изкупува приоритетно евтиният ток.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?