Стойнев чака инвестиции от САЩ в енергетиката и земеделието

Стойнев чака инвестиции от САЩ в енергетиката и земеделието

Инвестиции от американски корпорации в българския финансов сектор, в енергетиката и земеделието очаква министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който във вторник започна свое работно посещение в САЩ.

 

"Основна цел на срещите по време на работното посещение в САЩ е да засилим икономическите отношения между двете страни. За мен е важно САЩ да чувстват България не само като един добър, стабилен и предсказуем политически партньор, но и същите взаимоотношения да се пренесат в икономическата сфера. За съжаление през годините американските инвестиции в България не са на това ниво, на което би трябвало да бъдат“, казва Стойнев, цитиран от пресцентъра си.

 

По думите му страната ни е привлекателна в сектора на информационните технологии, който ще се развива и в бъдеще. "Вече е заявен инвеститорски интерес и е възможно големи финансови корпорации да стъпят на българска земя. Инвеститорски интерес САЩ проявяват и към сектор "Земеделие“, допълва министърът.

 

Той очертава като изключително важни предстоящите си срещи в Департамента по енергетика, сред които и разговор със заместник-секретаря по енергетика Даниел Понеман, отговарящ за ядрената политика на САЩ. "Взаимоотношенията ни в енергийната сфера до момента са изключително добри“, коментира Стойнев, на когото предстои заедно с делегацията да се запознае с реактор от трето поколение на компанията "Уестингхаус".

 

"В момента правителството има конкретна, ясна и предвидима политика в икономическата сфера, основната ни задача по отношение на енергийния сектор е не само да го стабилизираме, а и да го развием, за което са необходими инвестиции. За мен е важно, след обсъждане на икономическите и енергийните въпроси в САЩ, да имаме конкретни резултати, които да са в полза на българската икономика“, посочва още министърът.

 

Той е уверен, че в най-скоро време конкретни инвеститори от секторите на информационните и комуникационни технологии, финансовия сектор и сектор земеделие ще посетят страната ни и ще се запознаят с политиката. През следващата година ще бъде представен конкретен план за действие за ненарушаване на интелектуалните права, заявява Стойнев. По думите му това е изключително важно за партньорите от САЩ.

 

По време на посещението си Драгомир Стойнев ще се включи и в икономически форуми, в чиито рамки ще се проведат срещи със заинтересовани фирми, които имат конкретни инвестиционни предложения за България.

Споделяне

Още от Бизнес