Служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев призова

Стойнев да покаже новия договор по спряната АЕЦ “Белене“

Разделянето на НЕК от ЕСО било пред приключване, сега започнали спорове за почивни станции

Асен Василев и Драгомир Стойнев при смяната на властта, сн. БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да покаже договора за строителен надзор на спряната от строеж АЕЦ “Белене“, подписан от служебния кабинет, за какъвто бе съобщено от Стойнев в неделя на извънредна пресконференция. За това призова предшественикът му от служебния кабинет Асен Василев, който отрече да знае за такъв договор, който според Стойнев бил за 2 млн. евро.

 

В неделя министърът не показа документа, нито съобщи с коя фирма е подписан и как е избран изпълнителят. В понеделник от Министерството на икономиката и енергетиката поискаха да получат в писмен вид въпросите на Mediapool на коя дата, между кои дружества и кои длъжностни лица са подписали въпросния контракт.

 

Василев каза в понеделник, че е говорил с отстранения от Стойнев шеф на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) Михаил Андонов и със заместника си по онова време Божан Стоянов, който бе в управата на БЕХ, и те са отрекли да има такъв документ.

 

Стойнев да покаже този договор и аз ще бъда също толкова възмутен, колкото е и той“, каза Асен Василев пред БНР.

 

Той също така отхвърли обвиненията на Стойнев, че служебното правителства е виновно за забавеното разделяне на “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) от “Националната електрическа компания“ (НЕК), каквито са изискванията на Третия либерализационен енергиен пакет на Европейската комисия.

 

Това се дължи на три години нищонеправене от преди идването на служебния кабинет“, каза Василев по повод отправеното още през януари предупреждение от Европейската комисия за възможното завеждане на дело срещу страната ни заради монопола в търговия с ток и газ, което би ни струвало общо 17 хил. евро дневна санкция.

 

По думите на Василев неговото министерство е било готово с модела за разделяне на двете дружества, акциите на ЕСО са били извадени от НЕК, подготвена е била двустепенната система за управление на ЕСО и дори е имало избрани хора за управата на оператора и надзора му, но тъй като е станало ясно, че до дни ще има редовно правителство, назначенията са били оставени на новата власт. Трябвало е само да се прехвърлят активите от едното дружество към другото, но вместо да стане това, са започнали спорове коя от почивните станции на НЕК в кое дружество да отиде, разказа Василев.

 

По информация на Mediapool още на 30 април 2013 г. акциите на ЕСО са били джиросани и прехвърлени от НЕК във владение на БЕХ. Самият модел за разделяне на активите пък бил одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране още през април. С изплащането на заема от 195 млн. евро на НЕК към банките, водени от БНП-Париба, с мостовото финансиране по бъдещия облигационен заем на БЕХ, пък отпаднали възраженията на френската банка да се прехвърлят в ЕСО активи, с които е обезпечен кредит на НЕК.

 

До преди кадровите промени в БЕХ от 18 юни са се водили преговори и по другите обезпечени с преносната мрежа на НЕК два заема на НЕК. За единия, по който има да се изплащат още около 100-120 млн. евро, имало принципно споразумение вноските по него да се покриват от ЕСО, тъй като парите са били дадени за рехабилитация на електроприносната мрежа и разходите за погасяването му са включени в цената на тока, заявиха източници от БЕХ.

 

Според тях в НЕК и в ЕСО има сформирани две комисии за уточняване на активите, както и да решат въпросите с прехвърляне на договори например за строеж на подстанции и други съоръжения, подписани от НЕК, които обаче вече ще се изпълняват от ЕСО. Трябва също така да се преподпишат договорите на служителите, да се решат въпросите с онези, които трябва да се пенсионират и други технически и счетоводни въпроси, които обаче могат да се изчистят за дни, ако има назначени легитимни лица в ЕСО.

 

Василев оспори също така думите на Драгомир Стойнев, че от 1 юли ще започнат да текат глоби от 8 хил. евро дневно заради това, че двете дружества не са разделени. Според него даденият срок от ЕК на страната ни да докаже, че е предприела необходимите действия в тази насока, е 17 юли. Чак след това ЕК може да заведе дело срещу страната ни, а докато се произнесе европейският съд в Люксембург, страната ни може да свърши всичко по въвеждането на правилата от Третия енергиен пакет. Освен това до 17 юли министерството може да представи пред Брюксел свършеното до момента, за да не се стига въобще до завеждането на дело, смята служебният министър на икономиката и енергетиката.

 

Според него голяма част от борчовете в БЕХ се дължат на междуфирмени плащания, които може да се изчистят с адекватна цена на електроенергията. Той отново изрази съмнение, че при кадровите промени в БЕХ, където за председател на борда бе определен осъжданият за валутна измама Георги Христозов, може да има проблеми с емитирането на облигации на БЕХ за привличането на 250 млн. евро, с които трябва да се покрие мостовото финансиране за изплащането на заема на НЕК и останалите 55 млн. евро да се финансира текущата дейност на холдинга.

 

Василев изрази също така съмнение, че приетите в петък поправки в Закона за енерегтиката ще позволят устойчиво намаляване на цената на тока. “Оставят се да работят скъпи централи, които, ако не се извадят от микса, няма как да се намали цената на тока. При текущите законодателни промени аз не виждам как ще се намали цената на тока устойчиво, дори и за една година“, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?