Стойнев: Газовият дълг на столичното парно да се уреди с приватизация, концесия или цесия

Стойнев: Газовият дълг на столичното парно да се уреди с приватизация, концесия или цесия

Предстои ни много сериозен разговор със Столичната община за това какво се случва с "Топлофикация-София" и какво се прави с газовия дълг на дружеството към "Българския енергиен холдинг". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на блиц контрола в парламентарната икономическа комисия в сряда в отговор на въпрос на депутат от БСП Георги Кадиев и бивш общински съветник на София.

"Може би трябва да се срещнем с общинските съветници. Аз съм готов да инициирам такава среща - дали вървим към приватизация на "Топлофикация София” или към някаква форма на концесия, но трябва да се вземе някакво решение, защото тези пари са необходими на "Булгаргаз” и Българския енергиен холдинг" (БЕХ). Сумата е огромна”, каза Стойнев.

"Разчитам, че за следващия отоплителен сезон трябва да вземем решение - дали ще се приватизира "Топлофикация София”? Това решение трябва да се вземе от Столичния общински съвет. Но може да има интерес към този дълг – някой да го изкупи (цесия, каквато неведнъж "Булгаргаз" е опитвал безуспешно да договори с потенциални колектори на дългове – бел.ред.)", коментира Стойнев. Според него това би било добра новина за БЕХ е много добра новина, защото, "представете си, в системата влизат 500 млн. лв., и всички ще бъдат доволни".

Стойнев, който преди ден съветваше президента Росен Плевнелиев да не налага вето върху 20-процентната ВЕИ-такса за слънчевите и вятърните централи, сега нападна ГЕРБ и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Постоянно чувам оправдания. Много лесно е да се оправдава човек. Но, когато човек е заел даден пост, задачата му е не да се оправдава, а да намира решения. Молбата ми към г-жа Фандъкова и Столичния общински съвет е да започнем да мислим по този проблем – кога ще започнат да се издължават към БЕХ и към "Булгаргаз”. На мен и на министерството тези пари ни трябват сега”, заяви министърът

"Ние сме в пазарна икономика. Когато има задължения, тези задължения трябва да се изплатят. Знам и отговора на г-жа Фандъкова, която казва – не нарастват задълженията, тези задължения са от един минал период, когато не сме управлявали ние. Хубаво, но до кога с тези оправдания? Колко кметове от ГЕРБ трябва да се изредят на поста кмет на София, за да започне "Топлофикация София" да изплаща своите задължения?!", продължи с атаката Стойнев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?