Стойнев иска VІІ блок да се построи от "Уестингхаус"

До шест месеца трябва да е готов моделът за публично-частно финансиране на новата ядрена мощност

Министър Драгомир Стойнев и шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов разгледаха най-новия реaктор на "Уестингхаус"

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" да се построи с технология на американската компания "Уестингхаус" ще предложи на правителството министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Това съобщи той, цитиран от бТВ и агенция "Фокус" след срещите си в Питсбърг с представители на ядрения разработчик и разглеждане на симулационен център за управление на най-новия реактор АР-1000 на "Уестингхаус" от трето поколение +.

 

"Веднага след завръщането ми в България ще изготвя доклад за всички срещи, които са протекли, и разбира се за визитата ми в Питсбърг в централата на "Уестингхаус”. Ще предложа на правителството да вземе решение да даде мандат на "Българския енергиен холдинг" да започне преговори с "Уестингхаус” за бъдещо изграждане на VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй”, посочи Стойнев, цитиран от "Фокус"

 

Пред бТВ той допълва, че това е най-модерната ядрена технология, а финансирането за нейното изграждане у нас може да дойде от "Ексимбанк", която е американска експортна банка. Министърът казва още, че до шест месеца очаква да е готов моделът за публично-частно финансиране на проекта за строеж на нова ядрена мощност и ако процедурата се случи по план, строежът на VІІ блок може да започне през 2016 г. като продължителността му ще е 5 години.

 

Стойнев подчертава, че амбицията му е реиндустриализация на българската икономика и въвеждането на най-модерните технологии.

 

Изявлението на Стойнев потвърди подозренията на ядрени специалисти у нас, че правителството на Пламен Орешарски смята да "раздели баницата" между двамата световни играчи на пазара на реактори -"руската "Атомстройекспорт" и "Уестингхаус". Първите ще бъдат оставени да продължат спрения от предишния кабинет на ГЕРБ строеж на АЕЦ "Белене", за който Орешарски все по-често дава знаци, че ще бъде реанимиран, а в петък от "Атака" поискаха парламентът са отнеми решението за прекратяването му,. На американците пък ще бъде даден VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй", но не е ясно каква би била цената.

 

Именно "Уестингхаус" изработи предпроектното проучване на изграждането на нова ядрена мощност на работещата атомна централа, което е готово от месец, и в него се разглеждат вариантите за строеж на нов блок по изцяло нова технология, използваща лека вода, и чрез монтиране на изработения от руснаците за АЕЦ "Белене" реактор с нова турбина. То също така трябва да направи прогнозни оценки за цената на двата варианта, както и да анализира потенциалните пазари на произвежданата в бъдеще електроенергия. Констатациите на "Уестингхаус" обаче не се оповестяват.

 

В подкрепа на мнението, че в АЕЦ "Козлодуй" ще има американски ядрен блок, е и намерението на ядрената централа да строи хранилище и за отработило американско ядрено гориво .

 

Процедурата за изграждане на нова ядрена мощност предвижда кабинетът да вземе решение по същество и след това да възложи на министъра съответните процедури. При АЕЦ "Белене" тя бе за провеждане на конкурс за избор на изпълнител, но явно е възможно и да е за възлагане на преговори с конкретен изпълнител, макар че не е ясно доколко това отговоря на европейските изисквания за конкурентоспособност.

 

Освен това България трябва да поиска разрешение от Европейската комисия за изграждането на новата ядрена мощност, предупреди в началото на годината еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, а малко по-късно бе съобщено, че вече това е сторено. За АЕЦ "Белене" процедурата по съгласуване отне над две години. Реално така през България  "Уестингхаус" би лицензирала за Европейския съюз своята технология, която у нас се рекламира от 2011 г., но бе одобрена от американските регулаторни органи едва тази година.

 

Извън избора на технология и начина на финансиране проектът за Седми блок е в доста напреднала фаза по обществено обсъждане на оценката за въздействие върху околната среда и избора на площадка за изграждането му. Одобрението на самата технология пък се дава от Агенцията за ядрено регулиране и за руския проект за АЕЦ "Белене" това продължи повече от пет години и така и не бе окончателон довършено заради спирането на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес