Стойнев обеща на Пекин подкрепа за всяка китайска инвестиция у нас

Всяка китайска инвестиция в България ще може да разчита на административна подкрепа, заяви икономическият министър Драгомир Стойнев на срещата китайския си колега Гао Хучън в град Нинбо.

”Бихме желали повече фирми от Китай да работят в България”, каза министър Стойнев, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

И двамата са на мнение, че сегашният стокообмен между двете страни от 1.884 млрд. долара е недостатъчен.

Стойнев напомни и че на провелата се през април българо-китайска смесена комисия за икономическо сътрудничество, са били представени мащабни транспортни и инфраструктурни проекти в България, към които е проявен интерес от китайски фирми.

Министър Гао Хучън увери българския си колега, че България продължава да е стратегически партньор за Китай в Централна и Изтона Европа. Гао оцени двустранните икономически отношения между България и Китай като отлични и подчерта, че се наблюдава ръст на вноса на български стоки в азиатската страна, както и разширяване на гамата на търсените продукти.

Той заяви, че китайската страна ще насърчи фирмите си да инвестират в България, както и да участват в реализацията на инфраструктурни обекти и това да е акцент в бъдещите двустранни отношения. По думите му китайските корпорации имат готовност да предоставят и финансиране.

По време на срещата министър Стойнев каза, че страната ни очаква в най-кратки срокове да се получи положително становище по стартирали 14 процедури за внос на българска земеделска продукция в Китай.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?