Стойнев обвини КНСБ, че политиканства на гърба на миньорите

Нямало нагласа за стачка, дават се заплати, а до дни НЕК ще преведе 60 млн. лв. на "Мини Марица Изток"

Драгомир Стойнев. Сн: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обвини Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), че политиканства на гърба на миньорите в полза на ГЕРБ като твърди, че работещите в държавните "Мини Марица Изток" са готови на стачка заради тежкото финансово състояние на дружеството, което може да се оправи с повишаване на цената на изкупуваните въглища.

В сряда на извънреден брифинг Стойнев опроверга информацията, че се забавят заплатите във въгледобивното дружество и обеща до дни в неговите сметки да постъпят 60 млн. лв., дължими от "Националната електрическа компания" (НЕК), която вече щяла да се разплаща с мините редовно.

Няма нагласа за стачни действия сред редовите миньори в "Мини Марица Изток", заяви Стойнев, цитирайки информация от първа ръка. Единствените, които искат тази стачка са от ръководство на КНСБ. Техните действия са политически мотивирани, допълни той.

"Когато един синдикат стачкува, той трябва да защитава работниците и служителите, а в "Мини Марица Изток" протича нормална дейност. Хората получат заплатите и социалните си надбавки. Да, проблемите на миньорите не могат да се решат с магическа пръчка, но положителните процеси се случват. До края на тази седмица или в началото на следващата в "Мини Марица-изток" ще постъпят 60 млн. лв. Такава сума те не са получавали от години. Тези пари ще позволят да се направят инвестиции в дружеството", заяви Стойнев.

Той не пропусна да отбележи, че заварил сектор енергетика в тежко състояние, липса на инвестиции и ремонтни дейности в продължение на 3 години и половина, докато е траело управлението на ГЕРБ, и дългове в отрасъла за 2.5 млрд. лв.

Стойнев се впусна в описания как заварил в "Мини Марица Изток" "едни отчаяни хора, които работеха само на 2 смени и се бояха как ще изкарат следващия ден". Сега те работели на четири смени, за октомври бил постигнат рекорден добив на въглища за последните 20 години от 3.5 млн. т. Получавали се и "всички заплати на 100% и навреме". Той припомни и, че в началото на септември вдигна цената на въглищата с 5 на сто и , а цената на добиваните въглища там беше увеличена, а от началото на 2014 г. ще се мисли за ново тяхно поскъпване.

Изброеното от Стойнев му давало основание да заключи, че от ръководството на КНСБ се стремят да вдигнат стачка по политически причини. "КНСБ трябва да се определи на коя страна е – на страната на хората на труда, или на нечия друга. Тази стачка, ако се състои, ще бъде ясно доказателство, че определени сили имат интерес от подмяната на действителността", заяви министърът. Според него синдикатите изкуствено създават проблеми в дружеството, за да създават напрежение"

Попитан коя може да бъде партията, която би имала интерес от подобни действия, той отвърна с въпрос и отговор: "Коя политическа сила в момента е недоволна, че в Българи има демокрация – ГЕРБ"?

Според Драгомир Стойнев, евентуални стачни действия в "Мини Марица Изток"ще нарушат производствения процес там, и това ще се отрази на икономическите перспективи на страната, имайки се предвид значението на комплекса за националното стопанство.

Ако има прекъсване на тока, това ще се дължи на липсата на инвестиционни и ремонтни дейности, тъй като г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на дружествата и ги обезкърви, смята още министърът на икономиката и енергетиката. Той обясни, че от 2014 г. дължимият на държавата дивидент на държавните дружества се намалява с 10 процента и това ще се прави ежегодно, докато се върни на нивата от преди ГЕРБ от 50 процента от печалбата за хазната.

Споделяне

Още от Бизнес