Стойнев повтори заплахите си към ЕРП-тата

Ако до вторник ЕРП-та не върнат на НЕК 318 млн. лева, споредзакона ДКЕВР може да започне процедура по отнемане на лицензите, коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти по време на семинара на ПГ на Коалиция за България с участието на премиера и министри в Боровец.

Аз, разбира се, съм длъжен да сезирам и прокуратурата, тъй като смятам, че това е неоснователно и неправомерно действие от страна на ЕРП-тата и ако са виновни, трябва да си понесат отговорност, добави той. Нашето мнение и на юристите е, че те не спазват закона, и чуждестранните инвеститори трябва да разберат, че в тази държава трябва да се спазват законите, посочи Стойнев, цитиран от БТА в неделя.

"Става въпрос за методика за компенсиране изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, която е действала по времето на ГЕРБ 2012 - 2013 г. Тази методика пада на петчленка на ВАС, заради неспазване на процесуални действия. На база на това ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходи като не заплащат фактурите на НЕК", обясни Драгомир Стойнев. Той даде пример, че през февруари ЕВН е получила фактура от 67 млн. лева и не е дала нито една стотинка на НЕК.

По думите му най-големият длъжник е ЕВН, дружеството започва да си прихващат малки суми в началото на 2013 г., но от началото на тази година вече изцяло отказва да плаща на НЕК.

Проблемът не е само в НЕК, а че ще се затрудни работата на всички ТЕЦ-ове, на всички производители на електроенергия, ще се затрудни работа и на българските миньори и мисля, че ЕРП-тата си дават сметка какво правят с предприетите от тях действия на енергийната система, коментира Драгомир Стойнев.

Той за пореден път пропусна да обясни обаче, че става дума за прихващане на суми, които най-напред държавната НЕК дължи на ЕРП-тата, а не обратното.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?