Стойнев прави "чудеса от храброст" да имаме парно и да няма газова криза

БЕХ няма пари да плати за газа на "Топлофикация", но министърът "като един магьосник" ще осигурява стабилност на системата

Драгомир Стойнев

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев описа в мрачни краски ситуацията около "Топлофикация-София" – огромни дългове, проблематични доставки на горива заради и без това тежкото положение на "Булгаргаз" и, на всичко отгоре, опасност да се повтори газовата криза от 2009-та година заради проблемите между Украйна и Русия. Заемайки едновременно страдалческа и героична позиция обаче, Стойнев увери, че правителството прави всичко възможно, включително "чудеса от храброст" и "софиянци ще имат парно".

"Столичното дружество дължи 360 милиона лева на Българския енергиен холдинг (БЕХ). От някъде трябва да дойдат тия пари. Ние трябва да купим газ. "Булгаргаз" трябва да намери количество природен газ, равносилно на 100 милиона лева, за да осигури нормален отоплителен сезон в София. Ако не ги намери, всички оставаме без парно, но ние правим всичко възможно и софиянци ще имат парно. От сега мога да го заявя. Ние сме в такава ситуация, че аз в момента съм като един магьосник, който се опитва по всякакъв начин да направи всичко възможно, за да осигури наистина стабилност на системата", съобщи драматично министърът.

Заедно с това той-отправи мъгляви обвинения срещу софийската община и кмета Фандъкова, от които излиза, че те едва ли не нехаят за състоянието на "Топлофикация".

"Ние трябва да гарантираме допълнително 100 млн. лв. за отоплителния сезон, а кметът ще събира парите на столичани и нищо няма да влезе в системата на "Булгаргаз", нямаме и план за разсрочено плащане", коментира министърът. От думите му стана ясно, че той вероятно има предвид 100 милиона лева задължения на "Топлофикация" към "Булгаргаз". Стойнев добави, че отделно дружеството дължи и 360 милиона лева на БЕХ, които представляват поети по различно време, включително и в последните седмици, стари вземания на "Булгаргаз" за доставено на софийската топлофикация гориво.

Министърът попита кога ще се получат тези пари. "Колко кмета на ГЕРБ трябва да се изредят на стола на Столична община, за да започнат да изпълняват своите задължения", попита той, след което обвини Столичната община, че създава изкуствено напрежение около Наредбата за топлоснабдяване и това е притеснително. "Разбирам, че г-жа Фандъкова принадлежи към политическа партия, която никога не носи отговорност. Тя е била добре информирана. Опитва се да се създаде хаос за това, което се вещае през зимата", каза министърът, който няколко часа по-късно в сряда обяви, че ще отмени новата Наредба за топлоснабдяването.

Отговорът на Фандъкова

Той пропусна да обясни, че задълженията на "Топлофикация" София биха били по-малки, ако беше получила дължимите ѝ от НЕК десетки милиони лева за произведена електроенергия. Нито че задълженията към БЕХ са натрупани до 2010 г., когато дружеството още бе собственост на държавата. Той не отговори и на съмненията на столичните общинари, че е възможно БЕХ да пристъпи към продажба на вземането си от "Топлофикация", което би означавало скрита приватизация на дружеството.

По-късно в сряда тези факти му бяха припомнени в изявление на софийския кмет Йорданка Фандъкова.

""Топлофикация София" става общинско дружество в края на 2010 г.. За този период трупането на нови задължения е сведено до минимум. Само за 2013 г. "Топлофикация

София" е превела по сметките на "Булгаргаз" 434 млн. лева. В момента "Топлофикация София" дължи 80 млн. лв. на "Булгаргаз". В същото време "Топлофикация София" има да получава от НЕК 35 млн. лева. Факт е, че "Топлофикация София" има задължения към Българския енергиен холдинг в размер на 365 млн. лева. Те обаче са натрупани преди държавата да направи дружеството 100 процента общинска собственост. Затова трябва да се търсят съвместно решения", заяви Фандъкова.

"Призовавам министър Стойнев да не политизира въпроса за сметките за парното на хората", коментирала още тя, цитирана от пресслужбата на Столичната община.

Опасност от повтаряне на газовата криза от 2009 година

Министър Стойнев предупреди също, че има опасност от повтаряне на кризата с доставките на газ от 2009 година, заради развитието на ситуацията между Украйна и Русия.

Все пак той се надява, "кошмарът от 2009 година да не се повтори". Това пък му даде повод да повтори колко правилно е постъпила България като е започнала реализацията на проекта "Южен поток".

"Следим това, което се случва между Украйна и Русия, но това ясно показва, че България не трябва да зависи от подобни международни геополитичекски игри, а трябва да се борим за националния ни интерес - България да стане основен газоразпределителен център на Балканите. В момента работим по тази тема... Нека си гледаме националния интерес и да правим това, което е важно за България, а не, както досега, да правим това, което ни кажат отвън... Това е моята кауза, но това не може да стане с магическа пръчка", каза министър Стойнев и добави, че в момента е "като един магьосник, който се опитва да направи всичко възможно, за да се стабилизира ситуацията".

"Надявам се, да не се стигне до кризисна ситуация, въпреки тежкото финансово състояние, ние няма да имаме проблем относно нагнетяването на газ в хранилището в Чирен, но аз не мога да кажа докога ще продължи една криза. Проблемът е, че правим чудеса от храброст, защото нямаме финансови средства. Тези задължения, които имат някои дружества, както и задълженията, които имаме ние към тях, трябва да имаме регулярни плащания", дообясни ситуацията министърът.

Европейска подкрепа за български енергийни проекти

Всички 11 български енергийни проекти по механизма "Свързана Европа" са получили статут "от общ интерес", съобщи още министърът на икономиката и енергетиката.

Той каза, че на конференция във Вилнюс на 4 и 5 ноември е представен списък от 248 проекта за енергийна инфраструктура, които са приоритет на Европейската комисия. Те ще имат право на ускорено лицензиране и по-добри регулаторни условия и могат да получат достъп до финансови средства по линия на механизма "Свързана Европа".

Бюджетът по този механизъм за Трансевропейска енергийна инфраструктура е 5.850 млрд. евро. В списъка влизат 140 проекта в областта на преноса и съхранението на електроенергия и 100 проекта в областта на преноса и съхранението на газ.

Представените български проекти са общо 11 и на тях им е присъден статут "от общ интерес", отбеляза Стойнев. Това са нови електропроводи, междусистемните връзки с Гърция, увеличаване на капацитета на електроенергийната система и пренос към съседни държави, увеличаване на капацитета на ПАВЕЦ "Чаира" с изграждането на язовир "Яденица", което е подкрепено от ЕК, специално внимание е обърнато на междусистемните газови връзки със Сърбия, Гърция и Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес