В енергийния борд ще участват всички страни на пазара и външни експерти

Стойнев предупреди Щонов: Внимавайте с външните консултанти

Служебният министър на МИЕ обеща пълна информация за големите проекти

Васил Щонов и Драгомир Стойнев. Сн. БГНЕС

Създаването на енергиен борд, в който да участват всички страни на пазара и външни експерти, ще бъде сред първите приоритети на новия министър на икономиката и енергетиката в служебния кабинет Васил Щонов. Другият основен фокус ще бъде върху оперативна програма "Конкурентоспособност", където целта е да се отстранят нередностите и да се разблокират парите в спрените в момента проекти, както и да се задвижи програмата за новия период. Това каза Щонов в сряда, след като пое управлението на МИЕ от предшественика си Драгомир Стойнев.

 

Отиващият си министър отправи редица препоръки за приемственост към Васил Щонов, от който се очаква преди всичко да извади на бял свят истината за многомилиардни сделки, споразумения и поръчки, извършени при пълна непрозрачност от досегашните енергийни шефове.

 

Стойнев: Внимавайте с външните консултанти


В енергийния борд ще бъдат поканени представители на всички участници на пазара, на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и външни експерти на Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, каза Щонов.

 

Стойнев го посъветва да внимава с външните консултанти и посочи, че се надява в борда да няма консултанти от ВЕИ - сектора или от частните енергийни монополи, но не изключи държавните монополи.

 

"Моят съвет е да внимавате с външните консултанти, защото, когато стъпих в длъжност, идваха и при мен. Имаше идеи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да се разформирова, а това означа, че трябва да приватизираме всички дружества. Моето лично мнение е, че не трябва да бъде така“, препоръча отиващият си министър.


Щонов защити идеята на президента Росен Плевнелиев за енергиен борд, като каза, че участието на всички страни и външни експерти ще позволи да се направи публичен дебат и да се осигури прозрачност. "Вярвам, че когато се вземат решения, особено в сектор "Енергетика", които са дългосрочни и големи инвестиции, те не може да се вземат в условията на непрозрачност. Хората трябва да знаят какви са основните параметри на тези решения", посочи служебният министър.

 

Според него ключово е да се постигне съгласие между страните за прилагането, по негова оценка, на 18-19 мерки, които може да помогнат да се излезе от кризата в енергетиката.

"Трябват комплексни решения и всяка от страните да направи компромис, каза Щонов.

 

След като екипът му се запознае с наследството в икономиката и енергетиката, Щонов ще предостави пълната информация за случващото се в двата сектора и за големите енергийни проекти, като "Южен поток" и VII блок на АЕЦ "Козлодуй".

 

Новият министър все още не е представил заместниците си, като ключова роля се очаква да има този, който ще отговаря за енергетиката. Очакват се и промени по върховете на държавните компании като БЕХ и НЕК.

 

Друг приоритет, посочен от служебния министър, са малките и средните предприятия и осигуряването на средства за тях по европейските програми. "Средствата от Европа не трябва да бъдат бавени, защото са много важни за развитието на икономиката“, поясни Щонов и обеща системи, които да помогнат усвояването на средствата от ЕС.

Извадихме "Южен поток" от "точката на замръзване"

Пет насоки за работата на своя наследник даде отиващият си енергиен министър Драгомир Стойнев. Един от наследените проблеми е производството на енергия от възобновяеми източници, заяви той и посочи, че и самата Европейска комисия вече променя стратегията и помощта си за ВЕИ- производители.

 

Една от мерките на кабинета "Орешарски" – за 20% такса върху приходите от слънчеви и вятърни електроцентрали, бе отменена от Конституционния съд.


"Дано миньорите не пострадат от това решение“, коментира по този повод Стойнев.

 

Той смята, че работата по големите енергийни проекти трябва да продължи: "Те не са нито руски, нито американски, а са български и трябва да погледнем на тях през призмата на националния интерес".

 

"Това са нови технологии, работни места. Силно се надявам, че съвместно с ЕК работата по тези проекти ще продължи”, каза още Драгомир Стойнев.

Той отправи и препоръки за стабилизиране на държавните дружества. По думите му в Националната електрическа компания процесът на оздравяване е започнал. Към края на 2013 г. планираните загуби както за НЕК, така и за други дружества са били многократно намалени.


Служебният министър трябва да обърне внимание и на усвояването на европейските средства, каза Стойнев. "Аз съм първият министър, който спира мярка по оперативна програма, защото имаше нерегламентирани действия", отчете той. И допълни, че по случая текат следствени действия. Със спирането на мярката обаче е била спасена цялата програма "Конкурентоспособност", отбеляза Стойнев.

 

В края на юни с негова санкция ръководителят на програмата Ели Милушева спря процедура за почти 100 млн. лв. заради съмнения за нередности след многобройни жалби от фирми и консултанти.

 

Стойнев връчи на служебния министър проекта за нова енергийна стратегия, изготвена от Министерството на икономиката и енергетиката. Документът беше готов, но заради политическата нестабилност не можа да бъде обсъден и приет от Народното събрание, коментира Драгомир Стойнев.

 

Той и отиващата си власт решиха да пренапишат изготвената при предходното правителство на ГЕРБ енергийна стратегия. Съветите на Стойнев за приемственост изглеждат странни като се има предвид и фактът, че той и екипът му напълно игнорираха докладите с препоръки за реформи в енергийния сектор, изготвени от ЕК и Световната банка по време на предишното служебно правителство (март-май 2013 г.).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?