Стойнев съблазнява американски инвеститори с еврофондовете

Чака нов импулс на деловите контакти с рекламираните от години плосък данък и административни облекчения

Стойнев по време на срещите си в САЩ

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев опитва да привлече американски инвеститори с възможността европейските фондове за България да се използват и от чужди фирми, с рекламираната и от правителството на ГЕРБ данъчна политика, със заявяваните от години намерения за облекчаване на административните тежести за бизнеса и географското местоположение на страната ни. Това става ясно от прессъобщение на Министерството на икономиката и енергетиката в сряда по повод срещите на Стойнев в САЩ, където водена от него делегация е на посещение от 19 до 22 ноември.

 

По време на среща на Стойнев с представители на 15 корпорации, членуващи в Бизнес съвета за международно разбирателство, която е сред най-авторитетните бизнес организации в САЩ, министърът е отбелязал, че е време да се пренесе позитивната динамика на политическите отношения между двете страни и в сферата на икономиката, където има известно забавяне. Той е изразил очакване сегашната визита да даде нов импулс на контактите между деловите среди в двете държави в сферата на икономиката и енергетиката.

 

Пред представителите на фармацевтични, селскостопански и дистрибуторски фирми, които до един са посочили бюрокрацията като основен свой проблем за правене на бизнес в България, Стойнев е изложил вече взетите мерки от правителството на Пламен Орешарски за премахването на 85 режима за разрешителни и лицензии и бъдещите намерения за допълнително облекчаване на административната тежест и подкрепата на инвестициите. Кабинетът обаче първо ще пита бизнеса какво е необходимо да се прави, вместо да налага свои решения, обяснил Стойнев.

 

"Бизнесът трябва да усеща държавата, само когато си плаща данъците, в останалото време трябва да е свободен да работи и да се развива”, казал министърът. Той заявил още, че средствата от европейските фондове могат да се използват и от чуждестранни компании, които развиват дейност в България. Според него предшествениците от ГЕРБ имали грешното схващане, че европейските фондове са достатъчни, докато всъщност еврофондовете трябва да надграждат това, което държавата прави.

 

"България може да осигури достъп до европейските пазари, както и до тези на Русия, Турция, Близкия Изток”, казал Стойнев и обяснил амбицията си да създаде политика, която стимулира износа.

 

Икономическият министър акцентирал върху това, че правителството няма да променя, а ще подобрява данъчната политика, която в момента продължава да прилага най-ниски данъчни ставки в Европа – 10% корпоративен данък, 0% за реинвестиране на печалба в общини с висока безработица, 5% данък върху дивидентите. Според него предвижданите облекчения за хора с минимални доходи няма да тежат на работодателите и бизнеса.

 

Стойнев очертал дейността на национална компания "Индустриални зони”, която оперира зоните в Русе, Видин и Свиленград и развива индустриални терени в Божурище и Бургас, които са в напреднал стадий, и в Карлово, Телиш, Плевенско, и Варна. Според него американските компании биха проявили интерес и към проекта "София Тех Парк”, където ще се развива инкубатор за стартиращи компании, както и модерна научно-изследователска структури, допълва се в съобщението.

 

След последвал разговор на Стойнев със заместник-търговския представител на САЩ Мириам Шапиро станало ясно, че догодина екип от Администрацията на търговския представител на САЩ ще посети страната ни и съвместно с български представители ще работи по отстраняване на причините за включване на страната ни в списъка на държавите под наблюдение зарази защита правата на интелектуалната собственост. По думите на Стойнев правителството обръща голямо внимание на защитата на правата върху интелектуалната собственост и през февруари 2014 г. ще се представи доклад за взетите мерки за противодействие на интелектуалното пиратство през втората половина на 2013 г.

 

Двамата са обсъдили и бъдещото споразумение за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и САЩ, което по думите на Стойнев ще даде доведе до по-големи възможности за българската икономика. Очакваме значително увеличение на стокообмена и на търговията с услуги, както и до привличане на нови американски инвестиции, заявил той.

Шапиро от своя страна е дала висока оценка за активната позиция на България в преговорите във формата ЕС-САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес