Стойнев: Служебният кабинет ще бъде "Б" отборът на ГЕРБ

Подготвя се смяна на 29-те ръководители на ВиК дружества

Стойнев:  Служебният кабинет ще бъде "Б" отборът на ГЕРБ

Служебното правителство ще бъде "Б" отборът на ГЕРБ срещу БСП, заяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев пред Нова телевизия.

Според него на изборите ще има сблъсък между БСП и ГЕРБ, а "когато от ГЕРБ не могат да се справят, ще се включи и "Б" отборът с удари под кръста".

"Изведнъж се сменят и ще бъдат сменени всички областни управители и се слагат хора на ГЕРБ. Кой е дал мандат на служебното правителство за това", попита Стойнев. Той оспори и експертността на назначените от президента кадри.

До момента службното правителство е смнило само пет областни управители, като срещу тези на Пловдив и Благоевград имаше протести. Премиерът Георги Близнашки обаче даде заявка за още смени.

Бившият енергиен министър смята, че се готви чистка и на 29 ръководители на ВиК дружества. Една от първите работи на кабинета "Орешарски" беше да подмни шефовете на државните ВиК фирми, но въпреки това не беше направена реформата в сектора, което поставя под риск усвояването на европейските средства. 

Стойнев заяви, че е свикнал с атаки от страна на Румен Овчаров по повод договора с американската "Уестингхаус" за нова ядрена мощност в АЕЦ "Коздлодуй". Овчаров определи този договор като зарабоващ за страната.

Акционерното споразумение с "Уестингхаус" беше подписано в последните часове на отиващия си кабинет на  Орешарски, като бившият премиер и енергиен министър увъртаха за него. Стойнев обаче днес заяви, че "този договор е прозрачен, но всичко зависи от служебното правителство". " Ако не го одобри, всичко приключва", каза Стойнев.

Служебният кабинет обаче не дава индикации да потвърждава решението на правителството "Орешарски", като оставя казуса с "Уестигхаус" на следващия редовен кабинет.

"Трябва да решим – ще имаме ли ядрена енергетика, която да е в полза на българската икономика, или оставаме държава на моловете", каза Стойнев. Той се похвали, че за една година е върнал България на "енергийната карта на Европа".  "Следващото правителство, ако не е съгласно, да спре всички проекти", каза още Стойнев.

Що се отнася до проекта "Южен поток", бившият енергиен министър коментира, че по темата много се спекулира. Той е категоричен, че нито Делян Пеевски, нито Цветан Василев участват в проекта. Стойнев обаче отказва да обясни по каква причина е настоял да напуснат консорциума фирмите "Промишлено строителство Холдинг" и "Техностройекспорт", след като не са свързани с Пеевски и Василев.

На практика действията на кабинета Орешарски доведоха до наказателна процедура срещу страната ни от Европейската комисия, заради проекта "Южен поток". Според Брюксел той не отговаря на изискването за третия енергиен пакет, който предвижда достъп до тръбата да имат и други оператори. Освен това ЕК смята процедурата за избор на строител на българския участък за непрозрачна.

Споделяне

Още от България