Стокхолм и Хамбург са най-чистите градове в Европа

Стокхолм и Хамбург са най-чистите градове в Европа

За най-чисти градове в Европа бяха признати столицата на Швеция Стокхолм и пристанищният германски град Хамбург, съобщи във вторник "Дойче веле уърлд". Градовете са били титуловани за усилията, които са предприели в защита на околната среда.

Комисия на ЕС призна Стокхолм и Хамбург за "зелените столици" на Европа в рамките на обявената инициатива за защита на околната среда. Столицата на Швеция ще носи това звание през 2010 г., а вторият по големина град на Германия – през 2011 г. Освен Стокхолм и Хамбург за званието "най-чист" град претендираха Амстердам, Бристол, Копенхаген, Осло, Фрайбург и Мюнстер.

"Голяма част от европейците живее в градове и страда от замърсяване на околната среда. Стокхолм и Хамбург са най-активните градове, които се борят със замърсяването на въздуха, полагат усилия за намаляване равнището на парникови газове в атмосферата и отделят внимание на преработването на отходните и пречистването на течащите води. Техният пример трябва да вдъхнови цяла Европа", отбеляза еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас.

Димас подчерта, че от 1990 г. Хамбург е намалил равнището на изхвърляне на парникови газове с 15 процента. В плановете на града са намаляване на този показател с още 40 на сто до 2020 г. и с 80 % до 2050 г. Експертите отбелязват голямото развитие на системата на обществения транспорт в германския град.

По отношение на Стокхолм комисията високо оценява факта, че 95 на сто от жителите на столицата живеят в близост до т. нар. зелени зони. По думите на експертите специалните насаждения помагат за намаляване степента на шум и защитават въздуха от вредни газове. Отбелязани са и системата на обществения транспорт на Стокхолм, високите темпове на преработка на отпадъците и намаляване количеството на въглероден двуокис в атмосферата.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?