Стоки за над 32 млн. лв. са изнесли през 2020 г. български фирми заедно с "Лидл"

Стоки за над 32 млн. лв. са изнесли през 2020 г. български фирми заедно с "Лидл"

Износ на 144 български стоки в 23 държави от ЕС за общо над 32 млн. лв. е реализиран от началото на 2020 г. до края на септември в партньорство с "Лидл България" съобщиха от веригата в четвъртък.

Ръстът е 12% спрямо същия период на миналата година, въпреки предизвикателствата, породени от кризата заради пандемията от коронавирус. Повече са и артикулите, които година по-рано са били 111. Това е ясен показател за все по-големия интерес на европейския пазар към качествените български продукти, посочват от компанията.

"Работим заедно вече 10 години, а за последните 8 ежегодно осигуряваме достъп на нашите български партньори до европейските пазари. Вярваме, че тази възможност е още по-значима за тях предвид тежката ситуация и кризата, в която се намираме. Позитивният ръст на износа, който нашите български партньори отбелязват, дори и в тази трудна година, е свидетелство за ползите и ефективността на съвместната ни работа", коментира в съобщението Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Сред новите български продукти, които тази година за първи път реализират износ чрез Лидл България, е премиално говеждо месо Black Angus и аржентинско пасищно – бургери и стекове. Само за два месеца доставчикът на премиалното месо "Тандем Попово" – един от дългогодишните партньори на веригата, успява да изнесе продукция за над 380 хиляди лева в три европейски държави – Словакия, Унгария и Гърция.

Друг успешен пример на висококачествен български продукт, който тази година също реализира износ за първи път, са плодове в шоколадова глазура – продукт под собствената марка на Lidl – Mister Choc Limited Edition. Сладките изкушения се произвеждат от "Виктория нутс" ЕООД и ще бъдат част от предложенията на веригата за Коледа в 18 европейски държави. Само тази акция е на стойност над 1 милион лева, като подобна се планира и за Великден 2021 г.

Споделяне

Още от Бизнес