Стокообменът между България и Турция нараснал със 17.4%

Стокообменът между България и Турция нараснал със 17.4%

Стокообменът между България и Турция се е увеличил със 17.4% и достига близо 3 млрд. евро само за първите девет месеца на 2017 г. Това са коментирали министърът на икономиката Емил Караниколов и посланикът на Турция у нас Хасан Улусой на среща, съобщиха от икономическото ведомство в сряда.
В обсъдения период българският износ за Турция е за 1.527 млрд.евро, което е 7.7% дял от общия износ на страната и ръст от 12.5%, спрямо същия период на миналата година.

Караниколов и Улусой са обсъдили как да се засилят икономическите взаимоотношения. Турският посланик посочил, че над 3000 фирми с турско участие работят в България, както и че има сериозен интерес от нови турски компании за инвестиции в страната ни. По думите му предстоящото посещение на турския министър на икономиката в началото на февруари у нас ще допринесе допълнително за активизирането на търговските отношения.

Караниколов представил възможностите за инвестиции в индустриалните зони в страната ни, акцентирайки върху проекта за индустриална зона край Кърджали, който би засилил интереса на потенциални турски инвеститори,заради благоприятната локация и допълнителните възможности по Закона за насърчаване на инвестициите.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?