Стокообменът ни с Бавария скочил с 20% за три години

30-членна германска бизнес делегация, ръководена от министъра на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите на Бавария Ото Висхой посреща министър-председателят Симеон Сакскобургготски в петък. Това съобщи правителственият говорител Димитър Цонев в понеделник.

Посещението е пет месеца след официалната визита на федералния канцлер Герхард Шрьодер.

Управители на фирми от хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, филмовия и телевизионния бизнес ще участват на кооперационна борса, организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара.

За три години стокообменът между България и Бавария се е увеличил с близо 20 на сто, сочи статистиката на търговските ни взаимоотношения. През 2003 г. той е 343,2 млн. евро, а през 2001 г. е бил 306,6 млн. евро. До края на септември 2004 г. стокообменът възлиза на 305,1 млн. евро. Износът е 155,5 млн. евро, а вносът - 149,6 млн. евро.

Най-търсените български стоки на баварския пазар са облеклата, текстилните изделия и синтетичните влакна. Възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество са свързани с износа на продукти от хранително-вкусовата промишленост, суровини за химическата промишленост и облекла.

Над 600 баварски фирми поддържат икономически контакти с България. Повечето от тях имат представителства, дъщерни фирми и производствени мощности. В края на 2003 г. Бавария засили присъствието си у нас с откриването на представителство в София. Създадена е и смесена правителствена комисия България-Бавария.

Общо 701,3 млн. долара са преките германски инвестиции в България от 1992 г. до септември 2004 г. С това страната се нарежда на четвърто място в класацията на инвеститорите. Повече от половината немски вложения са инвестиции "на зелено". Останалите са направени след придобиването на акции в приватизирани предприятия, или създаването на смесени българо-германски фирми.

Тай-големите германски инвеститори са Алианц, Метро груп, Комерцбанк, Хайделбергер цимент, Либхер, Сименс, ТУИ, Вили Бец, Линднер груп, Шенкер.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?