Стокообменът ни с Бавария скочил с 20% за три години

30-членна германска бизнес делегация, ръководена от министъра на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите на Бавария Ото Висхой посреща министър-председателят Симеон Сакскобургготски в петък. Това съобщи правителственият говорител Димитър Цонев в понеделник.

Посещението е пет месеца след официалната визита на федералния канцлер Герхард Шрьодер.

Управители на фирми от хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, филмовия и телевизионния бизнес ще участват на кооперационна борса, организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара.

За три години стокообменът между България и Бавария се е увеличил с близо 20 на сто, сочи статистиката на търговските ни взаимоотношения. През 2003 г. той е 343,2 млн. евро, а през 2001 г. е бил 306,6 млн. евро. До края на септември 2004 г. стокообменът възлиза на 305,1 млн. евро. Износът е 155,5 млн. евро, а вносът - 149,6 млн. евро.

Най-търсените български стоки на баварския пазар са облеклата, текстилните изделия и синтетичните влакна. Възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество са свързани с износа на продукти от хранително-вкусовата промишленост, суровини за химическата промишленост и облекла.

Над 600 баварски фирми поддържат икономически контакти с България. Повечето от тях имат представителства, дъщерни фирми и производствени мощности. В края на 2003 г. Бавария засили присъствието си у нас с откриването на представителство в София. Създадена е и смесена правителствена комисия България-Бавария.

Общо 701,3 млн. долара са преките германски инвестиции в България от 1992 г. до септември 2004 г. С това страната се нарежда на четвърто място в класацията на инвеститорите. Повече от половината немски вложения са инвестиции "на зелено". Останалите са направени след придобиването на акции в приватизирани предприятия, или създаването на смесени българо-германски фирми.

Тай-големите германски инвеститори са Алианц, Метро груп, Комерцбанк, Хайделбергер цимент, Либхер, Сименс, ТУИ, Вили Бец, Линднер груп, Шенкер.

Споделяне
Още от Бизнес