Столичани без такса за строеж и тротоарно право при саниране на блока

Столичани няма да плащат разрешителното за строеж и такса за тротоарно право, ако санират блока си. Това реши Столичният общински съвет в четвъртък.

Целта е софиянци да се включат в обновяването на олющените си фасади и да повишат енергийната ефективност на домовете си със средства по оперативна програма “Регионално развитие”.

Освен безплатното разрешение за строеж, като бонус столичани няма да плащат и за одобрението на инвестиционния проект за топлоизолиране на сграда. Автор на тези предложения беше главният архитект Петър Диков.

Владимир Кисьов от СДС и Вили Лилков от ДСБ пък бяха вносители на предложението за гратисен период за столичани, в който да не плащат тротоарно право, ако обновяват жилищната сграда, в която живеят.

Мотивът им за промяната беше, че в момента има случаи плащането на тротоарно право да излиза по-скъпо или на една цена с боядисването на фасадата на блока за живеещите в центъра. Това възпира собствениците на имоти да обновят олющените си фасади.

За това СОС реши при ремонт на фасади да се дава 14 дни гратисен период за сгради до 6 етажа и 20 дни за блокове над 6 етажа и паметници на културата, в който не се дължи такса тротоарно право. Сроковете са определени въз основа на предложения на бизнеса за нужното време за саниране на една фасада.

София е разделена на четири зони, в които такса тротоарно право варира от 0.80 лв./кв.м до 1.20 лв./кв.м.

Около 600 000 столичани живеят в панелни блокове, които се нуждаят от обновяване, сочат официалните данни на общината. Местната управа подготвя и типови проекти, от които етажните собственици могат да се възползват безплатно, обеща преди време арх.Диков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес