Столичани могат да поръчат безплатно вземане на опасни отпадъци от дома им

Софиянци вече ще могат да поръчат безплатно да бъдат взети от домовете им опасни отпадъци като бои, лакове, стари домакински и химически препарати, мастила, живачни термометри и дори лекарства с изтекъл срок на годност. Това съобщиха в петък от фирмата за обезвреждане на опасни отпадъци "БалБок Инженеринг", която заедно със Столичната община започва нова за страната система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата.

В момента опасните отпадъци от домакинствата не се събират разделно, а се изхвърлят заедно с битовите, което замърсява околната среда и създава опасност за здравето на хората. Вече жителите на София ще могат да ги предават на "БалБок" след предварителна заявка, а фирмата ще осигурява безплатен транспорт за превозването им и обезвреждането им.

 

Вече работи универсален телефонен номер 0700 11 750, на който се приемат заявки за предаване на опасни отпадъци. Отделно до края на годината мобилни пунктове два пъти в месеца ще се разполагат по график пред различните районни кметства в София и живеещите в близост столичани ще могат веднага да си предадат старите препарати и лекарства.

 

Първият такъв пункт е приемал в петък опасни отпадъци пред районна администрация "Оборище”, а в събота ще е разположен от 9 до 13 часа пред кметството на "Московска" 33. В началото на март ще се събират опасните отпадъци в "Подуяне" пред районната администрация "Слатина". График за местоположението на мобилния пункт може да се намери на интернет страниците на Столичната община и на "БалБок Инженеринг" .

 

От фирмата, реализираща проекта, призоваха всички столичани да се възползват от събирането от посочен адрес, както и от мобилните събирателни пунктове, за да живеем в един по-чист и подреден град.

Споделяне

Още от България