С термокамера на топлофикацията срещу 179 лв. на час

Столичани могат да си изследват сградите за крадци и течове на топло

Столичани могат да си изследват сградите за крадци и течове на топло

Клиентите на "Топлофикация София", които се съмняват, че съседите им крадат топлоенергия, или просто искат да проверят къде жилищата им се нуждаят от изолация, за да не изтича топлина, вече ще могат да си поръчат термовизионна камера за обследване на сградите, в които живеят. Това съобщиха от общинското дружество във вторник, когато бе направена демонстрация на термопроучване на 10 етажна сграда на бул."Самоков" в столичния квартал "Изток".

Цената за термоснимките е 179 лв. за час, като например обследването на осеметажен блок с три входа ще отнеме между 1 и два часа, обясни пред Mediapool Цветан Стефанов, който ръководи техническия екип за извършване на изследванията. Специално при подозрения за кражба на топлоенергия от съседи, или пък ако собственикът иска да разбере дали изолацията на жилището му се нуждае от подобряване може да се поръчва и обследване само на няколко точки от сградата, което ще струва около 70 лв., обясни Стефанов.

Засега дружеството разполага само с една термокамера, която се използва за търсене на по-малки пробиви в топлопреносната мрежа, но се предвижда закупуването на още техника за отделните райони.

Да се поръча обаче обследването на сградата е необходимо решение на общото събрание на етажните собственици, искане за техническа проверка на съответната сграда и заявление за термовизионното сканиране до "Топлофикация София".

Термовизионната камера заснема сградите отвън, като на снимките ясно личи къде от фасадата има най-голямо излъчване на топлина и съответно изолацията е неефективна. Тези места са оцветени в ярко жълто и "греят", докато местата, където няма топлинно излъчване или то е съвсем слабо са оцветени в тъмно-виолетово. Дистанционно може да се установи къде има включени отоплителни тела и дали те са свързани с вътрешната отоплителна инсталация или са например на ток.

Чрез термовизионното обследване се показва от къде и как "изтича" топлината в жилищна сграда, къде е нужна изолация и доколко качествена е съществуващата, посочват още от дружеството.

Данните от камерата ще помогнат и при засичането на нерегламентирано ползване на топлинна енергия в сградите и могат да послужат като основание при проверки в рамките на етажната собственост.

Нерегламентирано ползване на топлинна енергия в сградата е сериозен проблем, защото оказва най-голямо влияние върху ръста на сметките, коментира Стоян Цветанов, шеф на "Топлофикация София". След проверката с термовизионна камера, на базата на снимките, представителите на етажната собственост могат да поискат и проверка на място в съответните жилища с демонтирани радиатори, допълни той.

Проектът се извършва съвместно с Националната асоциация на домоуправителите в Република България (НАДРБ), а абонатите на "Топлофикация София", които биха искали да се възползват от технически екип и обследване с термовизионна камера, могат да получат повече информация на тел. 958 22 25.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?