Столичани няма да получават съобщения за сметките за ток от юни

От юни столичани вече няма да получават предварителни съобщения за дължимите сметки за ток, съобщиха от пресцентъра на CEZ Eлектро, която управлява снабдяването с електроенергия в София и областта, както и в Плевен.

Спирането на извлеченията за потреблението и сумата е заради натиска, който оказват върху дружеството различни институции с упрека, че се нарушава Закона за защита на личните данни с откритите листчета, посочват в съобщение от чешката компания.  

Омбудсманът на републиката Гиньо Ганев преди време обяви, че практиката за разнасяне на извлеченията от сметките, без да са поставени в непрозрачен плик, нарушава гражданските права на хората. Той алармира за това и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която от своя страна е препоръчала на CEZ до 1 август да започне да изпраща съобщенията за сметките по начин, който не нарушава защитата на личните данни.

Въпреки че според юристите на дружеството сегашните съобщения не се нарушават защитата на лични данни, CEZ е започнала процедура по избор на фирма, която да отпечата пликовете, и такава, която да разпространява съобщенията. Освен това уведомленията вече няма да изпращат само на столичани, а и на клиентите в София-област и в Плевенско. Досега те не са получавали предварителни извлечения.

Пращането на съобщения за дължими сметки не е задължение на компанията и затова спирането им през лятото не е нарушение на правата на клиентите, коментираха от CEZ. От там допълниха, че е възможно възстановяването на уведомленията да стане преди 1 август.

Дотогава хората могат да получат информация за дължимите суми на сайта на компанията, по телефон, в  клиентските центрове на фирмата, както и да отправят персонално запитване на мейл [email protected]

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?