Столичани осъмнаха без кофи за боклук

Столичани осъмнаха без кофи за боклук

Жителите на двата най-големи столични района "Люлин" и "Младост" осъмнаха в първия мартенски ден без контейнери за боклук. В нощта срещу неделя старият концесионер "Новера" започна да си прибира кофите за смет от петте столични района - "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица", а приемниците му очаквано не успяха да осигурят нужните съдове своевременно. Столичният кмет обаче обяви, че криза с боклука няма и сметосъбирането върви нормално, а от това, че на места има "10-20 контейнера по-малко няма да възникне голям проблем".

Най-сериозно смяната на чистачите се усети в столичния квартал "Люлин", където всички кофи по централния булевард "Джавахарлал Неру" от пазара до Околовръстното шосе бяха вдигнати, а в ранните следобедни часове на тяхно място се бяха образували купчини със смет.

Въпреки че наследникът на досегашния концесионер в "Младост" – фирма "Титан" увери ден по-рано, че 50% от кофите за боклук са заредени и няма да се стигне до аналогична ситуация  като в "Люлин", жители на източния район също се оплакаха, че контейнерите около блоковете им липсват.

Така столичани се принудиха да хвърлят торбичките си с боклук в контейнерите за разделно събиране поради липса на друга алтернатива. Това стана причина кофите за хартия, пластмаса и стъкло да се препълнят с разнородни отпадъци, които не подлежат на рециклиране от фирмите за оползотворяване на опаковки.

Същевременно стария концесионер "Новера" вдигайки контейнерите си остави камари с боклук около кофите. Макар от фирмата официално да обясниха, че служителите им са инструктирани да замитат отпадъците, изпаднали от препълнените кофи, действителността по тротоарите бе друга – торбички с боклук, стари мебели и друга домашна посуда. От "Новера" обаче не пропуснаха да напомнят на Столична община, че все още им дължи 9 млн. лева и опасността да спрат чистенето в останалите софийски райони остава.

Апокалиптичните прогнози не се били оправдали

След среща с концесионерите по чистотата  столичният кмет Бойко Борисов обаче заяви, че криза с боклука няма. Апокалиптичните прогнози, че София ще се зарине с боклук след 1 март, не се оправдаха, заяви кметът и посочи, че "сметосъбирането върви нормално". Той обеща, че утре в петте столични района ще има достатъчно контейнери за смет. Въпреки това жители на "Люлин" останаха без кофи за смет до късните следобедни часове в неделя.

Според Борисов обаче около проблемите със столичния боклук се спекулира, за да се отклонява общественото внимание от по-големи скандали."По време на вота на недоверие заглавията на вестниците бяха, че София ще се зарине с боклук. Тези заглавия ги чета за десети път, а криза няма. Когато беше публикуван убийственият доклад на ЕК, който ни обвинява, че губим безвъзвратно милиони, ромите от чистотата отидоха на море", припомни Борисов. "Криза с боклука няма, няма и да има, ако не се инспирира от политиците”, каза той. Според него няма да възникне проблем от това "дали на места има 10 или 20 контейнера по-малко".

"Новера" обяви, че започва да си изтегля кофите от 1 март в петте района заради изтичащия договор. Същевременно новите почистващи фирми бяха избрани без конкурс, след като резултатът от спечелената от австрийската фирма "Заубермахер" обществена поръчка бе отменен от КЗК.

Така от днес консорциумът "Титан Чистота София" поема почистването на районите "Витоша" и "Младост", а общинското дружество "Чистота Искър" - "Люлин", "Овча Купел" и участъка между ул. "Позитано", бул. "Витоша", бул."П. Евтимий" и бул."Христо Ботев" от район "Триадица".

Общинското дружество "Чистота Искър" ще извършва сметосъбиране и сметоизвозване в район "Овча купел", а в "Люлин" и частта от "Триадица" дейността ще се извършва от подизпълнителя му "АЕС-Х" ООД. За двете фирми възникнаха съмнения за сериозен конфликт на интереси, за които Борисов назначи проверка и в неделя обяви, че шефът на "Чистота" Павел Граматиков ще отговаря лично пред него.

Споделяне

Още по темата

Още от България