Столичани отново излизат на протест срещу презастрояването в "Младост"

Миналата година протести срещу презастрояването имаше в "Младост 3", сн. БГНЕС, архив

Пореден протест срещу презастрояването се подготвя във вторник в столицата. След като вчера недоволството си от строежите изразиха хора от кв. "Обеля", във вторник протест се организира в кв. "Младост 4". Хората от блоковете около Бизнес парка и големите магазини до Околовръстното шосе са недоволни от планираното и започнало застрояване на пространствата около съществуващите блокове.

Повод за конкретния протест е планираното изграждане на три сгради на терен между блок 475 и магазина от веригата "Спорт депо". Според гражданите имотът е "маломерен", а протести срещу заграждането и ползването му за паркинг имало още от 2002 г., когато хората били уверени от властите, че там няма да се строи. Сега обаче се предвиждало застрояване с три свързани сгради на шест, четири и един етаж и подземни гаражи.

"Докато писахме жалби, зад бл. 475 беше заграден поредният терен с разрешение за строителство на блок на шест - осем етажа. Малко по-надолу се планира построяването на още 2 блока - четириетажен и шестетажен", твърдят гражданите. Според тях така се унищожават зелените площи в района. Улиците пък не са пригодени за повече коли и по-голям трафик, тъй като и сега са тесни, а тротоари на доста места липсват.

Хората са писали писма и жалби до кмета на район "Младост" - Румен Русев, който обаче обяснил, че "всичко зависи единствено от Столична община". От там, както и от главния архитект Здравко Здравков отговор на жалбите им нямало.

Пред БНР Румен Русев обясни, че разрешението за строеж до бл. 475 е издадено на 25-и юни тази година от главния архитект на София Здравко Здравков.

"От общината ("Младост") зависи това, че трябва да го обяви. Обявлението на разрешението за строеж е направено вчера. След две седмици това разрешение за строеж ще влезе в сила. Ще се строи един блок с три тела – едното тяло е 6-етажно, едното е четириетажно, едното е едноетажно. Застроената площ на тези три тела е 317 кв.м. Като архитект, няма да се съглася, че има страшни строежи", коментира временно изпълняващия длъжността районен кмет. 

"Всички бързоразвиващи се държави в момента строят много. Това, че в 7000 - 8000 декара, какъвто е "Младост", има един строеж, който ще има разгъната застроена площ 2378 кв.м – това са около 15 апартамента, не е никак страшно. Спазени са всички отстояния. Отстоянията до съседната сграда са точно такива, каквито са между блок 475 и 473. Спазени са всички условия и всички норми на ЗУТ", коментира още Русев.

Споделяне

Още по темата

Още от България