Столичани пишат послания върху глинени плочки за бъдещето на Европа

Проектът, финансиран с 29 хил. лв. от културната програма на европредседателството, тръгва със закъснение

Столичани пишат послания върху глинени плочки за бъдещето на Европа

Със закъснение тръгва културният проект "Стената на надеждата", който е част от културната програма на българското европредседателство.

От 3 до 21 май гражданите и гостите на столицата ще бъдат приканвани да напишат върху глинени плочки своите най-съкровени мечти, пожелания и надежди за бъдещето на Европа, съобщиха организаторите на проявата от "Ес Ти Би Комюникейшънс".

Работилницата ще е разположена в античен комплекс "Сердика" от северната страна на църквата "Св. Петка Самарджийска" и ще работи от 11 до 17 часа.

Идеята на културния проект е да изрази връзката между миналото и бъдещето на Европа чрез символизма на керамичната тухла.

За това в близост до руините на древна Сердика е изградена грънчарска работилница в римски стил. В нея майстори грънчари ще приготвят глинени тухлички, а гражданите ще пишат върху тях послания за бъдещето на общия европейски дом.

Тухличките ще бъдат поставяни върху пано с картата на Европа. То е оформено като колаж от военни сцени, битки, разрушения и смърт. Замисълът на авторите е да се заличи една стара Европа, раздирана от векове от войни и човешки страдания.

На 12 май (събота) от 16 часа организаторите са подготвили съпътстващо събитие - възстановка на ритуал по учредяване на селище според римската традиция, трасировка на града с грома, както и слово за Сердика.

В него ще участват актьори от сдружения за антични реконструкции - "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae" и "Dux Anticae". Те ще са облечени с характерни за епохата костюми.

Проект "Стената на надеждата" се реализира с финансовата подкрепата на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд "Култура".

Проектът получи финансиране от 29 000 лв. от държавата и според първоначално обявените намерение от "Ес Ти Би Комюникейшънс" трябваше да се проведе в София и Пловдив от 16 април до 20 май.

Едноличен собственик на капитала на компанията е Велимира Василева Костова. "Ес Ти Би Комюникейшънс" станаха публично известни през 2016 г. след като спечелиха поръчката за разяснителната кампания за президентските избори в интернет. Малко известната компания спечели надпреварата срещу реномирани рекламни агенции. Велимира Костова е съдружник с Юлий Москов в компанията "7 дни спорт" ЕООД. Велимира Костова е дарила 1000 лв. на СДС през 2013 г., сочи публикуван отчет на партията.

Споделяне

Още от Общество