Столичани протестираха в защита на “Къщата с ягодите“

Собственикът Валентин Златев: Няколко еспертизи потвърждават необходимостта от събаряне и преизграждане

Десетки столичани се събраха в четвъртък на протест пред Министерството на културата с искане емблематичната “Къща с ягодите“ на ул. "Сан Стефано" 6 да не бъде събаряна.

Поводът за протеста е инвестиционният проект на собственика на сградата - шефът на “Лукойл“ Валентин Златев, който предвижда разрушаване и изграждане на къщата наново и който е на път да бъде одобрен от Министерството на културата.

Според инвеститорския план сградата трябва да бъде съборена, фасадата ѝ - възстановена в сегашния си вид, но зад нея да се издига модерна постройка.

Според експерти от Националния институт за недвижимото културно наследство, основания за събаряне на сградата няма.

“Смятаме, че няма основания за такова събаряне. Според експерти тази сграда е в добро конструктивно състояние, т.е. няма формално основание да се преминава към нейното разрушаване и преизграждане”, коментира в четвъртък един от организаторите на протеста Леа Вайсова. По повод обвиненията, че протестът съвпада с изборите, тя заяви, че гражданите не повдигат въпроса сега. Тя лично се занимава с него от около 3 години, тъй като е участник и съавтор на книгата “Портрети на изчезваща София”.

В протеста срещу събарянето на сградата се включиха и ученици.

Междувременно от Министерството на културата заявиха, че не са взимали решение по инвестиционния проект за къщата на ул. “Сан Стефано“ 6. Тя е паметник на културата с местно значение и ще се съобразим със становището на всички компетентни институции и експертни оценки по този казус“, казаха от ведомството.

Министерството щяло да отчете и изразената гражданска позиция за съдбата на къщата.

Златев: Според всички експертизи сградата трябва да бъде съборена

С изявление излезе и собственикът на сградата Валентин Златев, който посочва, че направените няколко експертизи са установили, че сградата има тежки конструктивни проблеми и това е установено от множество експертизи.

“От момента, в който преди 3 години придобих собствеността върху къщата на “Сан Стефано” 6, до днес, единствената ми цел е била този прекрасен паметник на софийската архитектура да бъде съхранен в оригиналния си вид, да възстанови изцяло своя блясък и да продължи още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда. За изпълнението на тази задача бе привлечен екип от отлични специалисти в областта на архитектурата и строителството, който да прецени най-добрите начини за това“, заявява Златев.

“От самото начало на процеса инвестиционният проект се е движил винаги неотменно според законовите и нормативни изисквания - във всяка процедура, по всяка стъпка, през всички инстанции. Досега са направени няколко отделни експертизи на текущото състояние на сградата. Всяка от тях е стигнала до едно и също заключение: че къщата има тежки конструктивни проблеми, дължащи се както на материалите, използвани при нейното строителство през 30-те години, така и на неадекватни ремонтни и строителни дейности, извършени от предишни нейни собственици през 90-те години“, посочва той.

Той казва, че неадекватните намеси – включително етажни достроявания и пристройки - са ставали с разрешението на бившия Институт по паметниците на културата, “който очевидно тогава не е отдавал особено внимание на запазването на автентичността на това архитектурно бижу“.

Златев коментира, че понастоящем единствената инстанция, или по-скоро част от нея, която не приема заключенията на направените досега експертизи, са няколко експерти от наследника на Института по паметниците на културата – НИНКН.

Заради това е била направена още една независима експертиза, чиито заключения са били представени пред Експертния съвет към Министерството на културата и която е потвърдила изводите на предишните.

“Дори и след нея неназовани експерти от НИНКН продължават да твърдят, че има други начини за разрешаване на конструктивните проблеми, без обаче да посочват какви, нито да гарантират с името, авторитета и подписа си, че въпреки мнението на пет екипа от специалисти-инженери и строители, къщата е достатъчно конструктивно стабилна“, допълва той.

“Проектантският екип и аз, като инвеститор, сме изпълнили абсолютно всички препоръки от различните инстанции по проблема, как сградата да запази автентичния си архитектурен вид, като в същото време да отговаря на съвременните норми и изисквания за жилищна сграда. Ние обаче няма как да се съобразим с несъществуващи предписания, колкото и намеци за други, корупционни пътища за решение да ни бъдат отправени, колкото и протести да бъдат организирани и колкото и да бъде експлоатирана предизборно темата. Като инвеститор заявявам, че всяко конкретно и обосновано предписание на НИНКН за изпълними мерки по решаване на конструктивните проблеми на Къщата с ягодите ще бъде взето предвид“, допълва той.

Още по темата
Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?