Столичани с до 90 % по-високи сметки за парно през януари

Столичани с до 90 % по-високи сметки за парно през януари

Някои столичани ще получат с до 90 процента по-високи сметки за парно през януари спрямо декември, сочат данни на фирмата за дялово разпределение "Техем", която обслужва най-много клиенти на софийската топлофикация. Информацията идва на фона на масови оплаквания от жители на София за надути сметки, някои от които надхвърлят 450 лв. за жилище от 70 квадратни метра.

От "Топлофикация-София" съобщиха в събота, че на 65 на сто от клиентите им януарските сметки са до 150 лв., но заявиха, че не могат да дадат информация за останалите 35 на сто как се разпределят фактурираните суми. За сравнение миналия декември със сметки до 150 лв. са били 55 на сто от потребителите на парно.

Според данните на "Техем" обаче в някои столични квартали повишението на сметките за парно са драстични и достигат двойно по-големи суми.

Разбивка по отделните столични квартали, в които има централно топлоснабдяване, показва, че най-голямо увеличение на сметките има в "Люлин". Апартаменти там ще платят между 55 и 94 процента повече за парно спрямо миналия януари. Спрямо декември 2011 г. поскъпването е между 37 и 89 на сто.

С до 40 на сто по-високи сметки за януари в сравнение с декември 2011 г. е констатирал топлинният счетоводител в жк "Младост", а в жк "Надежда" повишението на януарските сметки спрямо декемврийските е с до 9 на сто.

Данните са за произволно избрани сгради в София, за произволно избрани апартаменти, отбелязват от дружеството и посочват, че потреблението е строго индивидуално и сметките за парно силно зависят от поведението на отделните клиенти. От "Техем" потвърждават данните на столичната топлофикация за ръст на топлинното потребление с 18 на сто през януари спрямо декември и с 10 процента спрямо януари 2010 г.

Загадка остава как се формират тези големи отклонения в сметките при положение, че януари е бил по-студен само с 1.1 градуса в столицата в сравнение със същия месец на предходната година, а цената на топлоенергията в София поскъпна само с 8 на сто. От самото топлофикационно дружество съобщиха, че през януари отчитат само 2 процента ръст в потреблението, но в същото време и са присъединили 5 хил. нови абоната, за чиято сметка е и част от повишената консумация на топлоенергия.

"Топлофикация-София" коментира, че малкият ръст на потреблението на фона на по-ниските температури и повечето клиенти показва, че абонатите са оптимизирали отоплението си. Това може да се дължи на мерките за саниране и изолация, както и на подмяната на абонатните станции с нови.

Общинската фирма обясни, че е възможно по-високите сметки за някои от потребителите да са и заради отчетената през миналия отоплителен сезон по-голяма консумация, която се взема за база при определяне на прогнозните месечни сметки. При отчитането на уредите в края на отоплителния сезон ще се види реалното потребление и сметките ще бъдат изравнени и при по-малка от начислената консумация – парите ще бъдат върнати на клиентите, обясниха от дружеството.

Възможно е на места и да става въпрос за кражба на топлоенергия от съседите, но проверката дали това е така става по заявка на домоуправителя и за извършването ѝ се предупреждават предварително всички от входа, за да осигурят достъп до жилищата си. Така обаче крадците на топлоенергия имат време да оправят радиаторите си, а и имат право да откажат достъп до имота си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?