Столичани живеят най-натясно в България

Столичани живеят най-натясно в България

Над 11 хиляди нови жилища са построени у нас само за една година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в понеделник. В края на миналата година, статистиката е преброила общо 3 715 890 жилища в страната. През 2004 година сградният фонд в България е разполагал общо с 3 704 798 имота. Голямата част от тях са тухлени – почти 1,6 милиона, но както може да се очаква повечето от тези имоти са в селата.

Според данните на статистиката през миналата година се запазва традицията най-голям дял в общия жилищен фонд да имат двустайните апартаменти. По райони обаче прави впечатление, че само в големите градове е тази тенденция. В райони като Добрич, Велико Търново, Ловеч, Плевен, дори и Пловдив жилищата с три стаи преобладават.

Данните показват, че през изминалата година на всеки български гражданин са се падали средно по 19,72 кв. м жилищна площ.

Най-много нови жилища през 2005 година, сравнено с предходната година, са построени в Бургас. НСИ отчита, че към декември морският град е разполагал общо с 198 620 жилища, което прави с 4 863 повече спрямо 2004 година. Строителните предприемачи твърдо се насочват към тухлите при новото строителство. През 2005 година са били построени 264 нови тухлени сгради в бургаския регион. Новото тухлено строителство преобладава и в останалите големи градове – Пловдив, Варна и София.

Въпреки големия брой новопостроени имоти, Бургас остава в средната зона по брой на жилища на 1000 души от населението, в която попадат повечето от по-големите областни градове в страната. На 1000 бургазлии се падат по 474 жилища, в които живеят средно по 2 души. През миналата година, гражданите по южното ни Черноморие са разполагали с жилищна площ, която е близка до средната за страната – по 19,05 кв. м на човек.

От градските центрове у нас, през 2005 г. са построени най-малко нови имота за живеене в Пловдив – едва 358. Вероятно по тази причина, пловдивчани разполагат с най-малко жилища – по 428 имота, в които живеят средно по 2 души.

През миналата година във Варна и София са построени по близо 2000 нови жилищни имоти, става ясно от данните на статистическия институт. В края на 2005 г. във Варна са отчетени общо 216 335 жилищни имота, което прави с 1934 повече спрямо предходната година. За разлика от бургазлии обаче, гражданите на Варна са живели по-натясно. През 2005 г. в този район се е падала по 18,79 кв. м жилищна площ.

За същия период в София са преброени общо 523 141 жилища, което е с 1952 имота повече. Статистиката отчита и най-малката жилищна площ, която се пада на човек сред столичани. Според данните, един софиянец се смества средно на 16,96 кв. м жилищна площ.

Според данните на НСИ, колкото и да се увеличава броят на новопостроените жилищни имоти у нас, нормата за броя на хората, които живеят в тях остава постоянна – средно по двама души за големите градове.

Най-нашироко живеят в Перник. Статистиката отчита, че в едно жилище в района живеят по 1,43 души, а на жител от района се падат по 27,09 кв. м жилищна площ. Най-нагъсто пък са в Благоевград – там статистиката отчита, че едно жилище обитават средно по 2,53 души.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?