Столичанин обжалва в съда почетното гражданство на Саркози

Столичанинът Иван Петров обжалва в сряда пред административния съд решението на Столичния общински съвет, с което на френския президент Никола Саркози, неговата съпруга Сесилия Саркози и на еврокомисаря Бенита Фереро - Валднер бяха обявени за почетни граждани на София, съобщи електронното издание “За града”.

Те експресно бяха удостоени с тази титла след завръщането на медицинските сестри и палестинския доктор от Либия.

Петров е постоянен граждански наблюдател делата на СОС. Преди две години той успя да осъди предишния председател на градския парламент Антоан Николов, който използва полиция, за да не го допусне до едно от заседанията на съвета. Той има редица внесени в прокуратурата жалби за различни действия на СОС и кметската администрация.

Пред съда той атакува присъствието на кмета Бойко Борисов и секретаря на общината Росен Желязков в предложението за даването на почетното гражданство тъй като не са общински съветници и нямат право да внасят доклади.

“Така прикачилите се към доклада като съвносители Бойко Борисов и Росен Желязков си правят навярно безплатна реклама и с това насаждат в обществото чувство на незаконност и вмешателство в общинския съвет и създават негативна репутация на колективния орган – местния парламент като го узурпират”, се казва в жалбата на Иван Петров.

Другият правен порок на решението е, че самият градски парламент е отнел правото на секретаря на общината да внася доклади. В Закона за местното самоуправление и местната администрация също няма норма, която да му позволява подобно нещо.

Петров протестира и заради това, че на него като гражданин не му е било дадено право да изкаже своето становище тъй като сесията е била насрочена светкавично. Общинските съветници са разбрали за нея по телефона, а на информационното табло на общината не е имало съобщение. В правилника за дейността на парламента е записано, че уведомяването става с писмена покана, изпратена три дни по-рано.

Предложението не е поставено на контрола на комисията по култура в СОС, което също е задължително.

Затруднения пред контролите

Иван Петров атакува и липсата на биографични данни за номинираните за удостояване като почетни граждани като националност, родственост, възраст и какво всъщност са извършили. Това също присъства като изискване в нормативните документи на общината. Според него това ще доведе до затруднения за тримата да ползват полагащото им се право на безплатен градски транспорт и баня, защото трудно могат да докажат пред контрольорите, че това са именно те.

Дискриминация

Според него присъждането на званието на г-н и г-жа Саркози, както и за еврокомисаря Валднер и дискриминационен акт спрямо други граждани на София, които са направили много за града.

“Тези облагодетелствани чужденци никога не са живели в София, никога не са работили в нея, никога не са знаели за проблемите ѝ, никога не са се трудили за отстраняването им и изведнъж преди местните избори се проявява "активност" и се раздават почетни звания за неща, които не са свързани въобще със София, освен с името на летище "София", което ги обединява”, се казва в позицията на Петров. 

Според него случаят с медиците ни от Либия е личен въпрос и президентът вече се е произнесъл с указа за помилването им, а СОС с намесата си е навлязъл в територията на другите власти.

 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?