Столичен данъчен служител арестуван за източване на ДДС

Полицията задържа данъчен служител, който бил съпричастен с източването на ДДС. Арестът е извършен във вторник, а държавният чиновник е работил в столицата в териториалната дирекция на НАП - Оборище.

"Това е поредният случай на разкриване на корупция на държавната администрация, който трябва отново да покаже, че ще бъдем безкомпромисни с всеки опит да се злоупотребява с парите на данъкоплатците", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

Задържаният е с инициали И. М., на 30 години. Работи като ревизор. Той е уличен в участие в престъпна схема за източване на ДДС, като подпомагал престъпна група с разяснения и информация.
Престъпната група е избягвала плащане на ДДС чрез фиктивни фактури, включително издавани от починали вече лица, за милиони левове.
Арестът е продължение на операция, проведена в края на януари. Тогава бяха разследвани 38 фирми, участвали във верига за ДДС-измами, които са ощетили държавния бюджет с над 20 млн. лева. Установено е, че голяма част от тези фирми са били дерегистрирани по ДДС, съобщават от МВР.

Събрани са доказателства и за около 10 новорегистрирани фирми по Закона за ДДС, чрез които също се избягвало установяването и плащането на данъчните задължения.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?