“Столичен електротранспорт” ще премахне 200 незаконни билборда

“Столичен електротранспорт” ще премахне  200 незаконни билборда

Акцията по премахването на билбордовете, които изпаднаха от схемата за разполагане на преместваеми съоръжения най-после е на път да се случи, след като за това се говори вече повече от година. Собствениците на съоръженията обаче ще се борят до последно те да останат по местата си.

Началото на акцията е насрочено за 2 август, съобщи главният архитект на София Петър Диков за Mediappol. Той обеща около 200 билборда, разположени в центъра на града, да бъдат премахнати до края на септември.

Собствениците на билбордове имат възможност за избор – да премахнат съоръженията доброволно или да им бъдат съборени принудително. На фирмите е даден 7-дневен срок, за да си приберат съоръженията. Срокът изтича в четвъртък, уточни арх. Диков.

Някои от фирмите заявиха, че в четвъртък са получили уведомленията от общината. Други обаче казаха, че още не са известени, трети твърдят, че обжалват въпросната процедура.

Собственици на билбордове заявиха, че даденият им срок за махане на съоръженията е прекалено кратък. Причината според тях е, че в разгара на лятото това няма как толкова бързо да се случи, защото е свързано и с вадене на документи, като например разрешително за организация на движението, което администрацията издава в 7-дневен срок.

От разговора с няколко собственици на билбордове стана ясно, че те ще направят всичко възможно да отложат колкото се може повече това да се случи.

Ако фирмите не премахнат съоръженията доброволно, тогава те ще бъдат махнати принудително, каза главният архитект. По думите му след това общината ще си търси парите за махането да ѝ бъдат възстановени от фирмите.

Столичната община е заделила 200 000 лева за принудителното махане на рекламни съоръжения за една година. Поръчката е спечелена от общинската фирма “Столичен електротранспорт”, която в момента подготвя техниката за акцията.

200 000 лв. не са за премахването само на тези 200 билборда. Освен тях предстои да бъдат махани и незаконно поставени павилиони, табели, сергии, гаражи, пейки, мобилни съоръжения, е посочено в сключения договор със “Столичен електротранспорт”.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?