Столичен прокурор разследван за забавени дела срещу митничари

Върховна касационна прокуратура (ВКП) е образувала в четвъртък досъдебно производство срещу  прокурора от Софийска градска прокуратура Калоян Ангелов, съобщи в петък пресцентърът на ВКП.

Според обвинението, в периода от юли 2004 г. до ноември 2006 г. въпреки наличието на доказателства, той не е провел наказателното преследване срещу митничарите Ваня Панагонова и Евгени Николов. Двамата работят в митницата на Аерогара - София.

“Може всякак да ме наричат, но не съм престъпник”, каза пред Mediapool Калоян Ангелов. Той обясни, че е внесъл обвинителния акт, но през юли 2005 г. наказателен състав на Софийския градски съд (СГС), председателстван от Валя Рушанова, е върнал делото за отстраняване на нарушения. След това то е било иззето от “определени негови началници”, а в последствие му е върнато.

Ангелов недоумява защо делото отново му е разпределено, след като ще го разследват за несвършена работа по него. По думитe му отговорност може да се търси и от “съдията и от други хора”. 

Прокурорът бе крайно изненадан от образуваното досъдебно производство, за което научил от сайта на ВКП, според него, това е PR-акция след приемането ни в ЕС. До момента никой е разговарял с него и той не знае да ли ще бъде отстранен или ще продължи да си върши работата.        

Надзорът върху разследването срещу Калоян Ангелов са възложени на СГП. Обвинението срещу него е предявено по чл. 288 от Наказателния кодекс, който определя затвор от 1 до 6 години за орган на властта, който не изпълни своите задължение с цел да избави някого от наказание.

Ангелов е поредният обвинител, който отива на прокурор.

Последното досъдебно производство бе започнато преди два дни срещу окръжния прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова, която за 14 години е забавила общо над 300 разследвания и преписки.

Досъдебни производства бяха образувани още срещу варненските прокурори Тони Томов и Карен Бейлерян, обвинителката от Районна прокуратура – Белоградчик Вероника Кольова, прокурора от Софийската районна прокуратура Станислав Гюров, зам.-районния обвинител на София Петър Чалъмов  и срещу Славчо Кърджев, бивш районен прокурор на София.

До момента обаче няма стартирал нито един съдебен процес срещу държавен обвинител.

Споделяне

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?