Столичен прокурор разследван за забавени дела срещу митничари

Върховна касационна прокуратура (ВКП) е образувала в четвъртък досъдебно производство срещу  прокурора от Софийска градска прокуратура Калоян Ангелов, съобщи в петък пресцентърът на ВКП.

Според обвинението, в периода от юли 2004 г. до ноември 2006 г. въпреки наличието на доказателства, той не е провел наказателното преследване срещу митничарите Ваня Панагонова и Евгени Николов. Двамата работят в митницата на Аерогара - София.

“Може всякак да ме наричат, но не съм престъпник”, каза пред Mediapool Калоян Ангелов. Той обясни, че е внесъл обвинителния акт, но през юли 2005 г. наказателен състав на Софийския градски съд (СГС), председателстван от Валя Рушанова, е върнал делото за отстраняване на нарушения. След това то е било иззето от “определени негови началници”, а в последствие му е върнато.

Ангелов недоумява защо делото отново му е разпределено, след като ще го разследват за несвършена работа по него. По думитe му отговорност може да се търси и от “съдията и от други хора”. 

Прокурорът бе крайно изненадан от образуваното досъдебно производство, за което научил от сайта на ВКП, според него, това е PR-акция след приемането ни в ЕС. До момента никой е разговарял с него и той не знае да ли ще бъде отстранен или ще продължи да си върши работата.        

Надзорът върху разследването срещу Калоян Ангелов са възложени на СГП. Обвинението срещу него е предявено по чл. 288 от Наказателния кодекс, който определя затвор от 1 до 6 години за орган на властта, който не изпълни своите задължение с цел да избави някого от наказание.

Ангелов е поредният обвинител, който отива на прокурор.

Последното досъдебно производство бе започнато преди два дни срещу окръжния прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова, която за 14 години е забавила общо над 300 разследвания и преписки.

Досъдебни производства бяха образувани още срещу варненските прокурори Тони Томов и Карен Бейлерян, обвинителката от Районна прокуратура – Белоградчик Вероника Кольова, прокурора от Софийската районна прокуратура Станислав Гюров, зам.-районния обвинител на София Петър Чалъмов  и срещу Славчо Кърджев, бивш районен прокурор на София.

До момента обаче няма стартирал нито един съдебен процес срещу държавен обвинител.

Споделяне

Още от България