Столична идилия с блатясал Южен парк, рибари, шарани и торба жито

Южният парк е красив, но далеч не може да се определи като уреден. През лятото се превръща в комарник, а на осветление може да се разчита до 100-200 метра навътре от основните му входове. Сега паркът вече е и стабилно заблатен. Нови водоеми се появиха преди по-малко от седмица в южната му част около двете централни алеи, които водят към кв. "Хладилника".

 

Единият е точно под оградата на правителствена болница и вече е с размерите и дълбочината на езерото "Ариана". Новото езеро прелива над пейките в средата на бившата ливада. Второто езеро е съвсем близо до първото. Човек само трябва да погледне от другата страна на най-близката до болницата алея. То има различен чар, защото не е наводнено бивше поле, а заблатена гора. От него тръгва река, която настига бързо дебита на Перловска и заплашва да си издълбае собствено корито през алеята, която пресича.

 

Столичната община обаче е над тези неща, които могат да се определят като напълно нов ландшафт в района.

 

Проблемът бе забелязан в неделя (27 април) по обяд. Последва обаждане в "Софийска вода", защото се предполага, че може би се е спукала голяма тръба. След известно време някой вдига телефона, но този някой не се дава без борба. Уцелената операторка настояваше, че ще приеме сигнала за Южния парк, само ако получи точен адрес с улица и номер на мястото. Системата им го изисквала, иначе нямало как да приеме подобен сигнал.

 

Обяснението, че в парковете, по-специално в Южния, няма улици и номера, не помогна. Тя продължаваше да настоява за номер и улица. Изводът е, че ако се спука тръба, минаваща през парк, му е спукана работата. Ще трябва да се строят бентове, защото системата на концесионера не разбира от тия неща. В крайна сметка операторката регистрира някаква улица в някакъв незнаен квартал, за да приеме сигнала.

 

Трябва да се признае, че само след 30 минути се обадиха хора от аварийния екип, на които трябваше да се обяснява същото. Техникът дори каза, че познава парка. С това гражданинът, подал сигнала, остана с впечатление, че е изпълнил своя дълг и проблемът ще бъде решен. Два дни по-късно обаче новите импровизирани водоеми в парка бяха увеличили размера си, вероятно вследствие на продължаващите дъждове, също реката през алеята.

 

Явно "Софийска вода" няма да свърши работата, би си помислил всеки. Единствената друга възможност остава Столичният инспекторат. Това е всевиждащото око на кмета в града. Какво око само! На сайта на Столична община могат да се открият телефони и на районните инспекторати, и на столичния. Поради някаква причина обаче не работеха във вторник.

 

Червеният телефон

 

Упоритият гражданин няма друг изход, освен да потърси шефката на инспектората Веска Георгиева. Изписаният на сайта неин телефон е посочен като директен, но както можем да се досетим, ви свързват с деловодството. От там се дава друг телефон, на който беше звъннато. И пак се започна историята с "точен адрес" в парка. Човек би се запитал - "Тези хората някога излизали ли са на слънце?"

 

"В коя община е течът", питаше операторката. "Не знам, паркът граничи с 4 или 5 общини, не можем да сме сигурни?", "Не разбирате ли, трябва ми точен адрес?", пита служителка. "Г-жо, не разбирате ли, там изтичат десетки литри вода?", е отговорът и разговорът няма смисъл повече да продължава.

 

Проблемът очевидно няма как да се реши със сигнали на редови граждани. Поради тази причина сигналът трябва да се подаде директно на личен телефон на някой общински съветник. В случая това е Вили Лилков. Не всеки редови гражданин може да звъни директно на общински съветници, точно поради това има телефони за сигнали. Но дори и да работят... те не работят. Това не е тайна, но всеки път, когато човек си го припомни, се ядосва ужасно, а повечето хора накрая се отчайват.

 

Рибари, шарани и торба жито

 

След като успя да провери през всички възможни дирекции, защото е общински съветник, а не редови гражданин, Вили Лилков разказа следната история. Първо, в общината знаели за проблема. Това най-вероятно е вярно, защото точно преди година в близост до едното ново езеро багери копаха една седмица. Проблемът тогава бил, че някакви неизвестни рибари криели торби с жито в отводнителна шахта на едно от оригиналните езера в парка. Това бе езерото, където едно момче спаси куче пропаднало в леда през зимата. Някои от вас може и да са гледа видеото.

 

Та, тайнствените рибари слагали житото в тази шахта и после захранвали езерото, за да ловят после шарани. Почувствах се шаран, честно. Преди година след упоритата работа житото било изкарано, а шахтата прочистена. Предположението е, че рибарите пак са направили тази беля. Общината е съвестна, гражданите рибари – не. Това е положението.

 

Да, но тази година новите езера са две, а реката – пълноводна. Тези "придобивки" може да са привлекателна среда за жаби, насекоми, шарани и пр., но хората обикновено ги избягват (не на последно място защото са опасни, особено за деца) и на практика това пространство вече не се използва като парк, а остава запусната зона в неговата периферия.

 

Обещанието на общината е, че проблемът ще бъде проучен и решен по-задълбочено. Ясният извод е, че подобно обещание не може да се получи през общодостъпните телефони.

 

И на вас да ви...

 

По абсолютно същото време моя приятелка се сблъска с подобен проблем в район, който граничи с Южния парк. Тя се обажда в "Екоравновесие" като редови гражданин и се провежда следният разговор:

 

"- Добър ден, искам да подам сигнал за нова глутница от 4 големи кучета, заселили се в парк "Здраве" на Медицинска академия, в Стрелбище.
- Подайте! (сигналът се подава)
- До какво време да очаквам реакция?
- Ами.... от пет до седем работни дни, значи след празниците....
- Пише, че вие работите по празниците, следователно, не би трябвало да е СЛЕД тях.
- Казах ви - след.
- Аз пък ви казах какво пише на сайта ви.
- Нали подадохте сигнала, по празниците работим, но само след ухапване и инцидент.
- Добре, ако има инцидент през това време, кой носи отговорност?
- Надяваме се просто да няма инцидент...
- Надявате се?!?!?!?!
- Ами, .... да..."

Споделяне

Още по темата

Още от България