Столична община била с вързани ръце за лифтовете на Витоша

Макар да обясни, че всичко зависи от бавещия се от година план за парка, ще свика идната седмица спецкомисията по казуса

Елен Герджиков и Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС

Столичната община обяви, че модернизацията на ски съоръженията на Витоша минава през бавещата се близо две години актуализация на плана за управление на парка и макар да излиза, че докато той не бъде одобрен от екоминистерството местната власт е с вързани ръце, идната седмица ще бъде свикано заседание на създадената специално заради казуса временна комисия.

Това стана ясно по време на пресконференция на председателя на Столичния общински съвет Елин Герджиков в петък, след като предишния ден партиите ДСБ, "Да, България" и Зелените поискаха да се направи ревизия на сделката за продажбата на бившите общински ски съоръжение в парка на фирмата "Витоша ски", която е свързана с концесионера на ски зоната в Банско "Юлен", който пък бе другият претендент за общинските активи при приватизацията им през 2007 г.

Политическите сили дори обвиниха местната власт, че с бездействието си съдейства на "Витоша ски" да прокарва своите намерения за подмяна на сегашните ски съоръжения с по-големи, които противоречи на ограниченията за дейности в парка, наложени от плана му за управление.

Новият план за парк "Витоша" бе изработен с пари от еврофондовете, но в началото на март 2016 г. проектът му бе върнат от екоминистерството за преработка , тъй като съдържал предложения върху около 40% от територията на парка да се изграждат ски съоръжения. Фирмата, изработила този план, както и плана за парк "Пирин", върна преработения вариант за одобрение от Висшия експертен екологичен съвет, но движение по казуса нямаше до края на 2016 г., когато стана ясно, че отиващото си второ правителство на ГЕРБ остава горещия картоф за следващите управляващи .

Оттогава мина още една година в безвремие относно плана за "Витоша", но затихналите проблеми изникнаха с нова сила покрай промяната на плана за управление на парка "Пирин" на 28 декември 2017 г., с което се дава зелена светлина за нови ски строежи.

След обществения натиск по случая с "Банско" и Пирин и политическия за "Витоша", Столичната община се видя принудена да реагира.

Според Герджиков, ако не се приеме новият план за парк "Витоша", сегашният собственик на ски съоръженията в парка реално е бетониран там и не може да влезе друг инвеститор. Дори да има инвестиционен интерес, той не може да стане със сегашния план за управление, обяви председателят на общинския съвет.

Той увери, че новият план за управление на парк "Витоша" не предвижда ново застрояване. Нито хотели, нито хижи, каза Герджиков, според когото ще се инвестира само в спортни съоръжения, ски писти и поддръжка.

Преработеният план обаче така е не е станал публично достояние, за да се види дали са отразени забележките на бившия екоминистър на ГЕРБ Ивелина Василева.

Приемането на новия устройствен план е възможността ние да гарантираме интереса на софиянци и модернизацията, изграждането и подмяната на съоръженията, обясни той Герджиков.

Според общинския съветник от Реформаторския блок Марта Георгиева обаче проблемите със спрените и стари ски съоръжения на Витоша няма да се решат с плана за управление на парка, тъй като се коренят в концесионния договор с фирмата "Витоша ски“.

По думите ѝ сегашният план за управление по никакъв начин не пречи на модернизацията и ремонта на лифтовете, даже го препоръчва. "През 2007 г. "Витоша ски" АД купува съоръжения, много добре знаейки какво е екологичното законодателство. Те се подписват, че са запознати с ограниченията и състоянието на това, което купуват. Ако тези съоръжения стоят на същото място и те не могат да ги махнат, как става така, че с новият актуализиран план ще могат да бъдат премахнати съоръженията, той не прекратява сключения договор", аргументира се общинарката.

"Столичната община е против изграждането на нови съоръжения и разширяването на легловата база на Витоша", заяви Лорита Радева, председател на общинската комисия по околна среда.

"Природен парк Витоша не е нито син, нито червен, нито на която и да е политическа партия или неправителствена организация. Той е на софиянци и всички гости на столицата. Абсолютен популизъм и е некоректно проблемите на Витоша да се използват в момента за изваждане на политически дивиденти", каза представителят на политическата група "Пет" в общината Симеон Славчев.

Той заяви, че е внесъл предложение за въвеждането на такса за автомобилите, които се качват и паркират в планината, но преди това общината трябва да подсигури нормален достъп до Витоша - както с лифтове, така и с екологичен транспорт.

Славчев обяви, че лифтовете на Витоша трябва да бъдат върнати под шапката на общината и само така ще има гаранция за решаване на проблемите на скиорите.

По време на пресконефернцията Елен Герджиков напомни начина, по който "Витоша ски" придоби ски съоръженията в парка и отрече ГЕРБ да има вина за това.

Решението за приватизацията на общинското дружество "Въжени линии" е гласувано на 26 юли 2007 г., а към този момент в СОС няма нито един представител на ГЕРБ - това е два месеца преди изборите за местна власт през 2007 г., каза той.

Договорът е подписан през декември 2007 г. от тогавашния директор на Агенцията по приватизация, каза Герджиков и допълни, че през декември все още не е бил конституиран Новият надзорен съвет от новия мандат, а е действал старият надзорен съвет.

Той каза още, че приватизационната агенция е проверявала изпълнението на сделката 11 пъти от 2008 година досега и не е констатиран нито един повод за прекратяването му. Единственото открито през 2009 г. неизпълнение било свързано със запазването на числеността на персонала, когато заради съкратени 13 души била наложена глоба от около 120 хил. лв..

В договора не са предвидени никакви сериозни изисквания към купувача, посочи още Герджиков. Последната проверка за изпълнението ме е от 2017 г. и всички задължения са спазват, посочи председателят на СОС. Според него е трябвало да се запише в договора приватизаторът не да запази предмета на дейността, а да извършва услугата. Това към онзи момент е било грешка, констатира той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес