Столична община дава 33 млн. лв. на Горни Богров, за да приеме боклука

Столична община дава 33 млн. лв. на Горни Богров, за да приеме боклука

Столична община е предложила 33 млн. лева като обезщетение на жителите на Горни Богров за строеж на инфраструктурни  проекти и облагородяване на селото, ако приемат софийския боклук. Това заяви в сряда зам.-кметът по екологията на столична община Мария Бояджийска.

Тя обясни, че всички процедури за откриване на площадка за временно съхранение на софийския боклук близо до Горни Богров вече са изпълнени. Необходимите документи са изготвени и е минал законовият срок, в който жителите на Горни Богров и Инициативния комитет на селото може да обжалват заповедите и оценките, издадени от Столична община и РИОСВ за създаваме на временно депо, обясни тя.

По думите ѝ има необходимото отстояние от един километър от всяка къща и така са изпълнени всички необходими изисквания. Тя припомни, че за временно депо не се налага изготвянето на ОВОС и екологична оценка. Това стана възможно след последните промени в закона от началото на миналата година.

Бояджийска заяви, че до седмица ще се изчерпи и последното място за товарене на балите на площадката на “Кремиковци”. В момента поради липса на пространство балите се стоварват директно върху релсите, коментира тя.

Столична община е получила разрешение от “Булгаргаз”, който има газопровод в близост до мястото до новото депо. Според Бояджийска София няма никакъв друг вариант за разполагане на боклука.

В същото време тя обясни, че е задействана и процедурата за отваряне на бившето депо за битови отпадъци в Суходол, но има сложна процедура, която трябва да бъде изпълнена, за да бъдат отменени две заповеди на бившия зам.-кмет Минко Герджиков и шефа на РИОСВ.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?