Столична община договаря ЕИБ да лобира за 1 млрд. лв. еврофондове

Столична община договаря ЕИБ да лобира за 1 млрд. лв. еврофондове

Столичната община е получила предварително съгласие от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за съвместно разработване на инфраструктурни проекти за близо 1 милиард лева (500 милиона евро) и да лобира пред Европейската комисия (ЕК) за тяхното финансиране, научи Mediapool.

Експертите на ЕИБ и президентът на банката Филип Мейстад бяха на посещение в София в началото на октомври. По време на срещата със столичния кмет Бойко Борисов и зам.-кмета по финансите Минко Герджиков с Мейстад е била постигната обща договорка за проектите.

На 21 и 22 ноември делегация на финансовата институция ще пристигне на ново посещение в София, за да бъде направена оценка на прeдложенията.

Столична община е планирала 7 проекта. Три от тях са за продължаването на метромрежата. От “Московска” 33 смятат да започнат в началото на 2008 г. строежа на етапите: летище “София” – “Дружба” – “Младост”, Централна гара – “Св. Неделя” – хотел “Хемус” и “Младост 1” – Бизнеспарк “Младост”.

Стойността на първия проект е 138 млн. евро, а на другите два съответно по 95 и 90 млн. евро. Другите три проекта са за транспортни пробиви в центъра на София, в това число продължаването на пробивите “Данаил Николаев” и “Пенчо Славейков”, както и строежа на пробив от бул. “Прага” до бул. “Сливница”. Общата стойност на тези проекти е за 75 млн. евро. От общината са поискали и 90 млн. евро за строежа на завод за боклук.

За да бъде стартирана работата по тези инфраструктура, парите трябва да бъдат осигурени до края на 2007 г.

Общината “няма да плати нито лев”

Източници от администрацията на Столична община казаха пред Mediapool, че общината няма да плати нито лев по тези проекти и опровергаха предишни твърдения, че намеренията са да бъде теглен кредит от ЕИБ.

Подобна възможност бе отхвърлена и от председателя на общинската бюджетна комисия Иван Нейков, който каза, че няма практика за покриване на инвестиционни заеми с пари от структурните фондове на ЕС.

Нейков допълни, че общината не може да си позволи заем за 500 млн. евро, тъй като според Закона за общинския дълг, кредитите, които тегли местната власт не трябва да надвишават 25 на сто от собствените годишни приходи.

Целта е ЕИБ да подготви документите за кандидатстване по европейските структурни фондове и кохезионния фонд, както и да ни съдейства пред ЕК за осигуряване на финансиране, обясниха от кметската администрация и подчертаха, че не смятат да теглят заем.

ЕИБ е заинтересована от такова сътрудничество по проекти, тъй като всички отпуснати средства от еврофонодвете ще минават през нея, коментира Минко Герджиков, заместник-кмет по финансите. Той смята, че е възможно общината да тегли заеми от ЕИБ, за да стартира одобрени от Евросъюза проекти, които впоследствие ще бъдат покрити от постъпленията по еврофондовете, чието отпускане става около две години след одобрението им.

Тази година спечелихме гранд по програмата ИСПА единствено благодарение на лобизма от ЕИБ, допълни Герджиков.

Столична община възнамерява да договори 85% от нужните средства от чрез структурните фондове на ЕС, след като проектите бъдат одобрени и в Брюксел.

Другите 15 процента ще бъдат търсени от предвидения в бюджетната програма на правителството фонд за съфинансиране на проекти по европейските структурни и кохезионен фонд, в който ще бъдат внесени 1,2 млрд. лева за първите 7 години от членството. Възможно е част от това съфинансиране да бъде осигурено и от ЕИБ.

Времето, в което се предвижда тези седем проекта да бъдат реализирани, е до 2012 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България