Столична община е против събарянето на хотел "Рила"

В подземните нива на хотела е съхранен дворец от епохата на Константин Велики

Столична община е против събарянето на хотел "Рила"

Столична община е против събарянето на хотел "Рила", защото такова действие може да застраши архитектурни ценности, попадащи в историческия център на столицата. Това стана ясно от изказване на Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по култура, образование и спорт. Позицията вече е изпратена до главния архитект Здравко Здравков, като е изработена съвместно с Регионалния исторически музей и от експерти по опазване на културното наследство.

"Местната власт е единодушна. Философията както на кмета на Столична община, така и на целия ни екип е, че историческото ядро на София, историческия център трябва да бъде опазван в оригинален вид", уточни Чобанов пред бТВ. Той уточни, че малко хора знаят, че в подземните нива на хотела е съхранен дворец от епохата на император Константин Велики, с огромни скулптури, като сградата е много представителна. "Градинката също е наситена с археологически ценности", добави Чобанов.

Зам.-кметът акцентира, че хотелът се намира в археологически резерват, който има акт за изключителна държавна собственост, което дава много силни позиции на държавата и на местната власт. "Всичко в подземното ниво в тази част на центъра е в ръцете на държавата с много силни законови режими, които е много трудно да бъдат преборени", добави той. А след това увери обществеността, че местната власт ще направи всичко необходимо, за да се спазват законите и особените правила, които важат за тази зона.

Самото изграждане на хотела през 60-те години на миналия век бе определено от Чобанов като "голяма грешка".

Първо, на 30 юли кметът на район "Средец" Трайчо Трайков от "Демократична България" публикува отрицателното си становище за вдигането на 42-метрова нова сграда на мястото на хотела. Позицията на Трайков дойде след писмо на главния архитект на София Здравко Здравков за започнала процедура за изменение на Подробния устройствен план (ПУП) на района на хотела. Реално, с нея се цели разрешаването на новия строеж.

"Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част", алармира тогава Трайков.

Както Mediapool писа, плановете за застрояване на мястото са от края на 2018 г., след като преди това беше сменена собствеността на хотел "Рила". Той беше придобит от дружество, свързвано с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков. По-късно той го продаде на компания, която се контролира от Евелин Банев-Брендо, осъден за наркотрафик в Италия и Румъния, съобщи преди време в. "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от България