Столична община иска бизнесът да ремонтира детските площадки за 23 млн. лв.

Столичната община поиска от бизнеса да поеме възстановяването на детските площадки на обществените места. Става въпрос за инвестиране на около 23 млн. лева в около 1200 места за игра. Идеята е всяка фирма за своя сметка да възстанови поне една площадка, като по този начин ще покаже социалната си отговорност, обясниха от кметството.

 

Предложението е било отправено от заместник-кмета по строителството Ирина Савина към представителите на бизнеса по време на заседанието на Консултативния съвет по финанси и стопанска дейност.

Бизнесът за вдигане на данъците, но след инвестиции в инфраструктура

Бизнесът е съгласен да се вдигне данък сгради и такса смет в кварталите под “Витоша”, но това да стане след като бъде изградена канализацията на тези квартали, съобщи Столична община.

Новото зониране на града, което общината предлага да влезе в сила от 2013 г., беше обсъдено по време на консултативния съвет между бизнеса и общината.
Още

Предприемачите са поискали информация за всяка детска площадки какви средства са необходими за реновирането ѝ, за да могат да обсъдят по браншови организации и след това да дадат отговор.

До края на 2013 г. всички детски площадки в София трябва да отговарят на европейските стандарти за безопасност. Основните изисквания са местата за игра на малчуганите да имат ударо поглъщаща настилка, катерушките да са разположени така, че да не затрудняват играта на децата. Задължително е и площадката да е оградена с ограда висока най-малкото един метър. Трябва да има и информационно табло, което да показва деца на каква възраст могат да играят на съоръженията.

От 1600 детски площадки в София едва 350 отговарят на европейските изисквания, каза Ралица Маджарова, директор на дирекция “Зелени системи” в Столична община.

През 2011 г. общината инвестира около 1.35 млн. лв. в изграждането на десетина нови детски площадки, някои от които бяха открити през тази година. Това означава, че средно за реновирането на една площадка в зависимост от обема на съоръженията отиват между 50 и 150 хил. лв.

Споделяне

Още от Бизнес