Столична община не си плащала сметките за парно

Столична община не си плащала сметките за парно и дължи 780 хил. лв. на “Топлофикация – София”, чийто мажоритарен собственик е. Борчът е натрупан през 2007 г. през общински предприятия и кметската администрация, обясни изпълнителният директор на топлоснабдителното дружество Петко Милевски в понеделник. Миноритарният собственик – държавата, пък има дължими суми за 1.7 млн. лв.

Общо клиентите на столичното парно не са платили сметки за 169 милиона лева. От своя страна общинско-държавната фирма има просрочени задължения към “Булгаргаз” за 140 млн. лв., краткосрочните са на стойност 12 млн. лв.

В понеделник Милевски се примоли на съветниците от комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет за съдействие относно погасяването на задълженията.

Преди година събираемоста на “Топлофикация - София” падна до 10 процента за месеците ноември и декември заради съдебната сага около бившия изпълнителен директор на фирмата Валентин Димитров. Тогава почти всички длъжностни лица на “Московска” се изредиха да обясняват на столичани колко важно е да се плаща парно. Същото заявяваха и от МИЕ

Финансовото положение на дружеството ще продължи да се влошава заради исканото от "Булгаргаз" повишение на цените на газа. Фирмата внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) искане за 25.46 на сто увеличение на тарифата. 

Поскъпване на газа в границата между 16 и 30 процента може да докара допълнителни загуби за “Топлофикация - София” в рамките на между 40 и 60 милиона лева до края на отоплителния сезон, заяви в отговор на въпрос на Mediapool Петко Милевски.

Извън тези разчети планираната загуба на дружеството за тази година е 28 млн. лева.

По думите на топлофикационния шеф дружеството при всички случаи ще поиска повишение на цените на топлоенергията от ДКЕВР, ако бъдат приети нови цени на синьото гориво.

Преди три дни от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) заявиха, че има резерви повишението на цените да бъде овладяно до 16 процента. На фона на тези прогнози Милевски отказа да коментира с каква стъпка ще бъде исканото поскъпване до окончателното произнасяне на енергийния регулатор. Той припомни, че заради решението на ДКЕВР “Топлофикация - София” продава произвежданата топлинна енергия на цени под себестойността ѝ.

Освен безпомощна да си събира сметките от институциите, “Топлофикация - София” е изправена пред редица други абсурдни проблеми, стана ясно от изложението на ръководството пред инженерната комисия. Така заради невъзможност да бъдат съборени три незаконни ромски къщи, дружеството ще трябва да построи близо 150 метра отклонение на централен газопровод. Тази манипулация ще струва около 500 000 лева.

Освен това в понеделник бе съобщено, че аварията на магистралния газопровод, който остави 1/5 от столичани без парно и топла вода в края на март, е била предизвикана от струпан върху него боклук. Ремонтът е коствал на дружеството други 3 милиона лева. В началото от Столична община съобщиха, че спукването на тръбата е предизвикано от свличане на земна маса.

Споделяне

Още от Бизнес