Столична община не успя да си върне контрола над Общинска банка

Столична община не успя да си върне контрола над Общинска банка

Очаквано, Столична община не можа да си върне контрола над Общинска банка. Само половин час продължи в петък извънредното събрание на акционерите, свикано по инициатива на кметството.

Председателят на СОС Владимир Кисьов съобщи след събранието, че по първата точка от дневния ред – промяна на устава и необходимото мнозинство за вземане на решение – общината е била блокирана от петте си бивши дружества – “Софстрой”, “Софийски аптеки”, “София”АД, “БКС-Средец” и “Информър”, както и от община Благоевград. Предложението, което не успа да мине, беше мнозинството при гласуване да се намали от 75% на 67% от акционерите.

Извънредното събрание на Общинска банка беше свикано, след като в началото на годината Столичният общински съвет “осъмна” изненадан, че вече не е мажоритарен собственик на Общинска банка. На 14 януари се потвърди информацията, че без знанието и разрешението на СОС общинските фирми "ВиК", “Софинвест” и "Пътища и съоръжения" са прехвърли акциите си в банката на вече частните "Софстрой" и "Софийски аптеки". Така делът на общината – едноличен и чрез общинските фирми, падна от 80.5% на около 72 процента. При сегашния устав на банката това не е достатъчно за прокарване на решения.

Според документите сделките са извършвани в последното тримесечие на 2002 г., но се появиха съмнения, че на практика са финализирани към края на миналата година. В управителните органи на частните акционери, увеличили дела си, са включени близки до кръга на шефа на надзора на банката Любомир Павлов.

По този повод прокуратурата започна разследване на Общинска банка и дори показно задържа Павлов и един от изпълнителните директори, като впоследствие и двамата бяха освободени от съда под гаранция.

На практика другите общини, акционери в Общинска банка, нямат достатъчно гласове да повлияят на решението, тъй като те притежават общо под 1% от капитала, обясни днес шефът на СОС Владимир Кисьов. Той допълни, че преди месец ръководството на софийската община е поканило на среща частните дружества акционери, за да се намери предварително решение на проблема, но те не са дошли на срещата.

Общината днес не можа да смени и надзора на банката. Така и занапред негови членове ще са Любомир Павлов, Венцеслав Николов и Петър Джорински. Предлаганият нов надзор беше в състав Спас Димитров, Светослав Гаврийски и Людмил Ангелов. Предложението отново е било блокирано от частните акционери, като този път община Благоевград се е въздържала, обясни Владимир Кисьов.

По думите на зам.председателя на СОС Борислав Бориславов от СДС, на днешното общо събрание са се проявили политическите резултати от споровете в партията на столичния кмет ССД и напускането ѝ от Диляна Грозданова, съпруга на Любомир Павлов. Според Бориславов това е атака срещу дясното пространство и опит на крилото Павлов в ССД за сближаване с НДСВ. Той даде за пример факта, че управляваната от кандидат-депутата на НДСВ Йордан Лечков община Сливен не е дала мандат на представителя си да гласува на днешното извънредно акционерно събрание.

Днес стана ясно още и че Столична община все още няма резултати от правния анализ как да си върне продадените дялове.

Владимир Кисьов заяви, че отхвърлените днес предложения ще бъдат внесени и на редовното годишно общо събрание на акционерите. 

По думите му, местният парламент не се е отказал и от намерението да продаде дела си в Общинска банка. Кисьов обяви, че до края на май ще бъде избран консултант на продажбата, а най-вероятно до края на годината ще бъде осъществена и самата сделка. Председателят на СОС не пожела да уточни каква част ще бъде продадена като подчерта, че зависи от интереса на кандидат-купувачите.

Споделяне

Още от Бизнес