Столична община няма алтернатива на сметището в Суходол

Само временни разрешения на проблема със сметището в Суходол предложи управата на София след срещата си с протестиращите срещу извозването на битовите отпадъци на столицата жители на квартала. През уикенда те блокираха камионите с боклуци и не допуснаха тяхното изсипване на депото. Мотивът им е, че капацитетът му се изчерпва, а кметството не е представило алтернативни варианти за съхранението на отпадъците, какъвто ангажимент е поело пред гражданите.

И прокуратурата погна Софиянски за боклуците

Софийска градска прокуратура (СГП) образува проверка по повод публикации в медиите, относно възникналото напрежение във връзка с дейността по сметоизвозването на територията на София, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БТА.

След изискване на становища от съответните длъжностни лица от Столична община, представители на инициативния комитет на протестиращите граждани от квартал Суходол и фирмите, обслужващи сметището, СГП е възложила на Софийска районна прокуратура задълбочено да изясни законосъобразността на създаването, въвеждането в експлоатация и обслужването на сметището в квартала.

Предмет на проверката ще бъде и доколко съществуването на сметището отговаря на европейските норми и стандарти в тази област, както и на вътрешното законодателство в страната. За резултатите от проверката обществеността ще бъде своевременно осведомена, допълват магистратите.

С нови обещания кметът Стефан Софиянски, заместникът му Милор Милошев и председателят на Комисията по околната среда към Столичния общински съвет Нели Манова се опитаха да тушират напрежението в Суходол. Общината ще спре експлоатацията на сметището преди изтичането на разрешителното му за използване в края на 2005 г. и ще ускори рекултивацията на региона, заяви пред журналисти Милор Михайлов. Градската управа е поискала седмица отсрочка за решаване на спора. Инициативният комитет обаче не е поел ангажимент да спре блокадата, въпреки че във вторник, в 8 ч. изтича разрешителното за протести, а заявление за удължаването им не е направено.

В момента няма друго подходящо място, където да бъде изхвърлян боклукът на София, заяви Михайлов. На това мнение е и зам.-министърът на околната среда и водите Маноела Георгиева, с която той се срещна сутринта, за да обсъдат алтернативните на Суходол варианти за депониране на отпадъците.

Единственият вариант да не се депонира в Суходол е градоначалникът на София да се договори с кмета на близкото село Горна Малина да използва капацитета на тамошното сметище срещу съответното заплащане, каза пред Mediapool Маноела Георгиева. Дори и да се постигне споразумение, това е временно разрешение на проблема, защото при огромните количества отпадъци, които генерират столичани ежедневно, за два месеца горномалинското депо би се изпълнило, допълни зам.-министърът. По думите ѝ София в момента няма проблем с депонирането на битовите си отпадъци, но ако Столична община не предприеме в най-скоро време действия за намирането на алтернативен вариант на сметището в "Суходол", такъв ще се породи.

Според Георгиева сметището в Суходол отговаря на европейските изисквания за безопасност и до края на 2005, дори и през първите два-три месеца на 2006 г. може съвсем спокойно да поема отпадъците на София. Прогнозите са, че за това време оставащият му към момента 200 хил. куб. м капацитет ще се запълни. Но ако дотогава столицата не е избрала място за ново сметище и не е започнало изграждането му, ще е поставена пред истинския екопроблем, каза Георгиева.

Пред протестиращите граждани Милор Михайлов заяви, че за 7-8 месеца може да бъде осъществен алтернативен вариант на Суходол - инсталация за пакетиране на отпадъци в район Кремиковци. Инвестицията не е голяма, но ще оскъпи преработката на боклуците, каза заместник-кметът. В момента тя струва 6,60 лева на тон. След въвеждането на разделното събиране на боклуците през пролетта, обаче количествата за депониране ще намалеят, защото по-голямата част от боклука ще отива за рециклиране, прогнозира Михайлов.

Той каза още, че на 15 януари се очаква ръководството на металургичния комбинат "Кремиковци" да избере инвеститор за строежа на бъдещ завод за твърди битови отпадъци на територията на завода. За реализацията на проекта са нужни повече от 15 месеца. Което означава, че след изтичането на действието на лиценза на суходолското сметище в края на 2005 г. София все пак няма да има трайно разрешение на проблема с боклуците. Освен това в Министерството на околната среда и водите към момента не са подадени никакви документи за одобрение на площадката в "Крумиковци", където ще се строи заводът да преработка на отпадъците. А без разрешително изграждането не може да стратира.

Столична община подхожда доста безотговорно към задълженията си за обезпечаване на съхранението на битовите отпадъци, категорична е Маноела Георгиева. От 2001 г. кметството има ангажимент да избере алтернативна на "Суходол" площадка, но и досега нямаме нито едно предложение със срокове за изграждане и евентуално пускане в експлоатация, заяви заместникът на Долорес Арсенова. Министерството на околната среда и водите дори е предупредило общината с писмо от 12 декември 2004 г., че очаква такова, но отговор все още няма.

На Столична община ѝ липсва и задължителната според Закона за опазване на околната среда програма за управление на отпадъците. Глоба от 5 хиляди лева е наложило екоминистерството на изпълняващия длъжността кмет Минко Герджиков, който в момента на връчването на санкцията е замествал Стефан Софиянски. Наказанието обаче се обжалва, каза Маноела Георгиева.

Зам.-министърът на околната среда и водите успокои гражданите на Суходол, че няма опасност за здравето на семействата им. Със заповед от 29 декември 2001 г. на директора на столичната екоинспекция е разпореден постоянен контрол на тамошното депо. Извършват се ежемесечни комплексни проверки и резултатите не показват превишения на пределно допустимите концентрации в атмосферния въздух и отпадъчните води.

Споделяне

Още от България