Малко повече пари за образование, култура и зеленина през 2015 г.

Столична община очаква до дни понижаване на кредитния рейтинг

"Най-важният" бюджет на столицата е същия като тазгодишния

Столична община очаква до дни понижаване на кредитния рейтинг

София очаква понижаване на кредитния рейтинг до дни, заради намаляването на рейтинга на страната от международната агенция "Стандарт енд пуърс". Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов по време на традиционния семинар на общинската администрация със съветниците във Велинград.

Заради отнемането на лиценза на КТБ и предоставената държавна помощ за ПИБ в петък "Стандарт енд Пуърс" свали кредитния рейтинг на България от ВВВ-/А-3 на ВВ+/В, което е в категорията "боклук".

Недоверието на финансовите институции вече дава отражение върху финансите и на София, която не може да набере необходимия ѝ заем от 81 млн. лв. за подкрепа на изпитващия недостиг градски транспорт. Понижението на рейтинга обаче няма да се отрази на новия заем от 40 млн. евро, който Столична община ще изтегли от Европейската инвестиционна банка за купуване на нови автобуси през 2015 г. Причината е, че параметрите по него вече са договорени, стана ясно от изказването на Дончо Барбалов. Понижаването на кредитния рейтинг на страна или град обикновено води до поскъпване на теглените заеми. През 2015 г. София не предвижда да тегли други кредити освен вече договорените.

"Най-важният бюджет", по думите на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, е почти същият като този за изтичащата 2014 г. с леки корекции. Той е с 5 млн. лв. по-малък от тазгодишния и възлиза на 1.46 млрд. лв., заедно с финансирането от европейските фондове.

В годината на местните избори няма да има вдигане на данъци и такси. Билетът за градския транспорт няма да поскъпне. Няма да се разширяват и платените зони за паркиране.

Бюджет 2015 залага на довършване на започнатите обекти. Те са десетки, като най-големите са метрото до летището и бизнес парка, заводът за отпадъци, булеварди, улици, детски градини, паркове и т.н. Това означава, че в годината на местните избори ще има масово рязане на ленти.

Третият лъч на метрото и инсталацията за използване на RDF горивото от "Топлофикация" са новите големи проекти, които е заложено да започнат през 2015 г. И двата ще се реализират с помощта на европейските фондове.

С по един милион повече се отпускат за образование и култура през следващата година, а с по половин милион лева повече ще са разходите за здравеопазване и озеленяване. Останалите секторни политики получават почти същите средства както и през 2014 г.

Надявам се заложените за реализация обекти и политики да не се превърнат в залог на политически игри, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Повишаване на собствените приходи с 30 млн. лв.

Бюджетът на София ще бъде 1.46 млрд. лв. през следващата година.

Столична общината ще разчита на леко повишаване на собствените приходи с около 30 млн. лв. за сметка на по-добрата събираемост, а не на вдигане на данъци, отбеляза Фандъкова. Плановете са през 2015 г. да бъдат събрани 558 млн. лв. от които данъчните са 259 млн. лв., а неданъчните – 299 млн. лв.

За сравнение през деветте месеца на 2014 г. София е събрала 383 млн. лв. собствени приходи, което е 72% изпълнение на заложената прогноза.

С около 80 млн. лв. ще са по-малко средствата от еврофондовете през следващата година, заради риска оперативните програми да не бъдат отворени. Ще се разчита на 391 млн. лв. при 470 млн. лв. за тази година.

Увеличава се държавната субсидия за делегираните дейности с около 7% през 2015 г. Така София ще получи 314.5 млн. лв. от държавата за детски градини, училища и социални услуги.

От заеми идват още 195.7 млн. лв. в общинския бюджет.

Половината от бюджета отива за капиталовата програма

Близо половината от средствата в бюджета ще отидат за изпълнение на капиталовата програма от 705 млн. лв. Тя е само с 10 млн. лв. по-малко от тазгодишната. Основната част от тях идва от европейски програми – 391 млн. лв., още 116 млн. лв. са от заеми и останалата част от собствените приходи на Столична община.

Другите големи пера са 95 млн. лв. за градския транспорт, 88 млн. лв. за чистота и 28 млн. лв. за депониране на отпадъците.

За образованието се отпускат 34 млн. лв., а за културата 20 млн. лв., което е с около един милион повече спрямо тази година.

Повече пари се дават за "позеленяването" на София – 14.65 млн. лв. Тези средства са повече спрямо здравеопазването – 13 млн. лв. И за двата сектора обаче средствата са увеличени с по половин милион лева спрямо 2014 г.

Разходите за осветление ще бъдат над 16.2 млн. лв.

Преотстъпването на подоходния данък на общините за друг път

Бюджетът на Столична община, както и на останалите 263 общини, няма как да изглежда по-различно заради не спазеното обещание за преотстъпване на 2% от подоходния данък. Това беше залегнало в предизборната програма на ГЕРБ.

Фандъкова го отдаде на липсата на време и напрегнатата обстановка с приемането на държавния бюджет. Столичният кмет уточни, че подкрепя становището на Националното сдружение на общините за преотстъпване на част от доходите на физическите лица на местната власт. Според Фандъкова най-важното през следващата година е политическата и финансовата стабилнаост.

Още по темата
Още от Бизнес

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?