Столична община още не знае колко трябва да се сече в Борисовата градина

Проучването на парковете ще струва не повече от 90 000 лева

Столична община още не знае колко трябва да се сече в Борисовата градина

Столичната община още няма идея какъв процент от дърветата в Борисовата градина трябва да бъдат изсечени, за да бъде прочистен и обновен паркът. Това става ясно от отговора на кметството на въпросите на Mediapool.

Повод за запитването стана постинга във Фейсбук на столичанката от район "Изгрев" Гергана Пирозова. Преди близо седмица тя алармира за изнесената информация на среща с гражданите от района с общинари и лесовъди от Лесотехническия университет. По думите ѝ експертите обяснили, че 30 % от дърветата в горната част от парка трябвало да се изрежат по санитарни причини.

Експертите допълнили на срещата, че гората в горната част на градината не можело да се поддържа и поради това трябвало да се разреди, за да се превърне от гора в парк с площадки, полянки и асфалтови алеи. Гражданите не са получили детайлна информация за сключения договор с Лесотехническия университет, казва Пирозова.

В отговор на въпросите на Mediapool кметството гарантира, че все още никой не е препоръчал изсичането на 30% от дърветата в парка. Лесотехническият университет е избран за изпълнение на поръчката с пряко възлагане, защото там били най-големите експерти. Това се е случило през януари тази година.

Мнението на лесоинженерите било, че горските масиви в София могат да бъдат запазени, но се нуждаят от планирани дейности по съхраняване и обновяване, казват от общината.

По силата на договора Научно-изследователския център към университета ще трябва да извърши експертна оценка и инвентаризация на всички паркове в града. Целта е да се предпишат необходимите дейности за "съхраняване, възстановяване, обновяване и подмладяване на горските масиви".

Първа на оценка е била подложена Борисовата градина заради предписание на Софийска градска прокуратура за обезопасяване на парка след няколко инцидента с паднали дървета. До момента са оценени 722 дка от лесопарка, което ще струва на общината 14 556 лв., Парите още не са платени.

Предвиденият бюджет за експертна оценка на всички лесопаркове на територията на София е до 90 000 лв.

"Основната задача на всички дейности, които експертите ще предпишат, е опазване, съхранение и подновяване на парковата част и горските масиви. Информация за обема на заразени, сухи и агресивни видове, които пречат на развитието на останалите, на този етап не е представяна. Оценката на всеки дървесен вид включва и проследяване за някой от тях през няколко сезона", обявиха от Столичната община пред Mediapool.

Кметството напомня, че извършваната сега проверка на Борисовата градина е едва пета в нейната история. Първата е направена през 1909 година, втората - през 1935 г., третата е през 1980 г., и четвъртата е през 1999 г. Настоящата оценка включва изработването на план за всички дейности по запазване и обновяване на парка в срок от 10 години напред, казва от кметството.

Екипът на Йорданка Фандъкова гарантира, че в Борисовата градина няма да се строят паркинги или други сгради, каквито са страховете на гражданите от "Изгрев". Общината обяснява, че в момента тече процедура за изработване на подробен устройствен план на градината, който цели запазването развитието ѝ като главен градски парк.

"В парка не се допуска строителство на каквито и да е нови съоръжения или обекти, като се обсъжда и извеждане от парка на някои от вече съществуващите", се казва в отговора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?