Столична община откри нередности и спря временно строежа в "Младост"

Столична община откри нередности и спря временно строежа в "Младост"

Три дни след изборите за районен кмет и недоволство на жителите на "Младост" срещу поредния строеж в градинка Столична община намери нарушения в издадените строителни книжа и временно спря строителството.

Проверка, направена от главния архитект на София Здравко Здравков, е установила, че администрацията на район "Младост" е допуснала пропуски при обявяване на разрешението за строеж на жилищна сграда между блок 70 и детска градина номер 9. По тази причина разрешителното за строеж не е влязло в сила и не могат да се извършват строителни дейности, съобщиха от Столичната община след среща на главния архитект и новия кмет на "Младост" Десислава Иванчева.

От общината обаче не посочиха какви точно са нарушенията и кой ги е допуснал.

Разрешителното за строеж на комплекс "Хармония" е издадено на 25 юли 2015 г. от главния архитект на София и е влязло в сила на 16 август, ден след оставката на предишния кмет Цвета Авджиева от ГЕРБ, която освободи поста заради протести срещу строежи в зелени площи. Това става ясно от публикувания на интернет страницата на Направление "Архитектура и Градоустройство" (НАГ) документ.

Според инвеститора на обекта на 1 септември район "Младост" е дал строителна линия за започване на строежа. Това е станало в присъствието на служител на района.

Новият районен кмет ще сезира дирекцията за строителен контрол в Столична община, защото само той единствен може да отмени разрешение за строителство, издадено от главния архитект. Началник на дирекцията за строителен контрол в НАГ арх. Влади Калинов обаче заяви пред бТВ, че от 1986 г. планът предвижда застрояване на част от мястото.

До окончателното разрешаване на проблема с терена жители на "Младост" заявиха пред Нова телевизия, че ще продължат да протестират.

"Ситуации и случаи от миналото не могат да бъдат прекратени изведнъж", коментира случаят столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседанието на правителството. Тя обясни, че строителството на този терен е предвидено още с план от 80-те години и главният архитект на София е издал разрешение за строеж още преди началото на протестите.

"Не трябваше да се започва строителство в момент, в който има новоизбран кмет. Едно е да е законно, друго да е морално и целесъобразно", каза Фандъкова.

Според Тома Стайков, съдружник в агенция за недвижими имоти "Делта 3", която разпродаде почти целия бъдещ комплекс "Хармония", този случай създава опасен "прецедент".

"Ако днес е възможно да се спират законни строежи, без дори да е проверена тяхната документацията, за да се угоди на определена група от хора, това означава, че утре тази група от хора може да нарасне и това е предпоставка за спиране на строителството не само в "Младост", но и във всички квартали на София", смята Тома Стайков.

Според него това означава спиране на инвестициите, съкращаване на хиляди работници и чувствително намаляване на приходите на общините, защото от всяка сделка с недвижим имот в София, районната община получава 2.5% данък.

"От предизборна кампания и стремежа на институциите да изграждат имидж, тези събития набират скорост и са на път да се превърнат в голям проблем, който води до разделение на хората", смята Тома Стайков.

Според него терминът "зелена площ" се употребява грешно. "Зелена площ се нарича всяко празно място, на което няма сграда и поради благоприятните климатични условия в нашата родина има пораснала трева. Стотици частни парцели в София са все още незастроени и върху тях има пораснала трева… това е предпоставка всички незастроени парцели да се определят като зелени площи, което е подвеждащо и объркващо за хората", смята Стайков.

В общия устройствен план на София, както и в подробните устройствени планове по райони, ясно са определени зелените и паркови зони, зоните за жилищно строителство, зоните за строителство на административни сгради и т.н. Според Стайков хората се подвеждат, че тези планове са били приети без допитване до тях и всичко е манипулирано и в ущърб на хората, което не е така.

Той посочи, че в закона няма термин междублоково пространство. "Всяко пространство между два блока може да се нарече междублоково. В този ред на мисли, цяла София е междублоково пространство с изключение на вилните зони", коментира Стайков.

Според него се заформя прецедент, в който група хора могат да възпрепятстват някого да се разпорежда с частната си собственост, спазвайки всички законни процедури.

По думите на Стайков от възникналата ситуация са притеснени десетки млади, които са резервирали апартаменти.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес