Столична община панически ще кредитира ремонта на Западен парк

Решението идва след рекордна санкция по европроекта за обновяването му

Столична община панически ще кредитира ремонта на Западен парк

Гафовете на Столична община по затлачилия се от 2 години ремонт на Западен парк продължават. Зам.-кметът по околната среда Десислава Билева иска "зелена светлина" от Столичния общински съвет(СОС) за спешно отпускане на 3.5 млн. лв. безлихвен кредит от софийския бюджет за обновяването на Западен парк, видя Mediapool в дневния ред на предстоящото в четвъртък заседание на СОС. До извънредната мярка се стига след като преди седмици стана ясно, че строителното министерство е глобило с 2.5 млн. лв. Столична община за проблеми с европроекта, по който се осъществява ремонтът на парка.

Защо е спешен заемът?

Зам.-кметът обяснява, че междинни плащания с европари за ремонта на парка могат да се случат до 90 дни от датата на постъпване на искането пред Управляващия орган на програма "Региони в растеж".

"В тази връзка възниква риск от невъзможност за спазване на сроковете за плащане по сключените с изпълнителите договори", подчертава Билева в мотивите си. Тя уточнява, че предвид необходимостта от извършване на междинни и окончателни плащания по сключените договори и "с оглед успешното приключване на проекта" са необходими допълнителни 3.5 млн. лв. с ДДС от бюджета на Столична община.

Билева добавя, че отпуснатият временен безлихвен заем ще бъде възстановен на бюджета на Столична община след превеждане на средствата по европрограмата.

Обновяването на парка бе одобрено да се случи с проект по програма "Региони в растеж" (2014-2020) на 10 май 2018 година с обща стойност 10 939 995.34 лева, от които над 8.5 млн. лв. трябва да е безвъзмездната помощ. Проектът бе наречен "Възстановяване на Западен парк - представителна част", а изпълнител е фирмата "Галчев инженеринг".

Заем след 2.5 млн. лв. глоба по европрограмата

В доклада на зам.-кмета по околната среда Десислава Билева обаче няма и дума, че искането за заем идва след като стана ясно, че Управляващият орган на програма "Региони в растеж" е наложил финансова санкция от 2.5 млн. лв. на Столична община точно по този проект и то точно когато общината е поискала междинно плащане.

За санкцията се разбра на 9 октомври, като от министерството на Петя Аврамова посочиха, че санкцията е в рекорден размер от цели 25% от стойността на проекта. Оттам уточниха, че причината е, че сключеният договор по обществената поръчка е бил незаконосъобразно изменен, посочи в. "Сега". Столична община обжалва тази санкция. Уточнено бе, че проблемът е регистриран в момент, в който бенефициентът по проекта Столична община е поискал междинно плащане, с което да се разплати със строителя "Галчев инженеринг".

По последни данни ремонтът свършва в края на ноември

От доклада на зам.-кмета за предстоящото заседание на Столичния общински съвет в четвъртък лъсва и отговора на един от най-щекотливите въпроси - кога най-накрая ще приключи обновяването на парка?

"Съгласно графиците за изпълнение, строително-монтажните работи следва да приключат до 30 ноември 2020 г., като към настоящия момент са разплатени суми по фактури за авансови и междинни плащания", пише още Билева.


Новата арка над тунела към "Люлин". Алеята вече е павирана, сн. Mediapool

Заложеният срок е твърде любопитен, защото през април т.г. СОС определи за краен срок 3 март 2021 г. с доклад на тогавашния зам.-кмет по околната среда Йоана Христова, която обоснова поредното забавяне с пандемията. През април т.г. Борис Бонев от "Спаси София" поиска оставката на Христова именно заради забавилия се ремонт на Западен парк. Дни по-късно Христова подаде оставка, но официалният мотив бе "лични причини".

Забавянето на "ремонта" на парка е около 2 години. Реално, обновяването обхваща едва 530 дка, простиращи се между кварталите "Люлин", "Света Троица", "Гевгелийски", "Красна Поляна" и "Западен парк", а цялата площ на парка заедно с гората е над 2000 дка. Обновяването реално стартира през юни 2018 година и целта бе за 365 дни да се обновят настилките на алеите в представителната част на парка, да се изградят нови детски площадки, а цялото парково обзавеждане да се подмени, като максимално се запази автентичният му вид. И още да бъде инсталирано ново осветление и видеонаблюдение.

Първата отсрочка по проекта дойде след като изпълнителят обяви, че не е работил заради дъждовни дни и Столична община им призна 134 такива дни.

През лятото на 2019 година гръмна друг скандал - тотално сгрешен се оказа проектът за ремонт около входа на парка от бул. "Сливница". Оказа се, че не е оценено, че близо до арката на входа минава магистрален водопровод за квартал "Люлин" и строежът на нови съоръжения върху него е прекалено рисков и опасен. Автор на проекта бе "Проджект планинг енд мениджмънт" ООД. Директен контрол по новото проектиране, по настояване на кмета Йорданка Фандъкова, бе възложено на главния архитект Здравко Здравков.

А от тази пролет забавянето се оправдава с пандемията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?