Столична община премахва изсъхнали опасни дървета и сади нови

Столична община премахва изсъхнали опасни дървета и сади нови

Над 1000 сухи и опасни дървета по улици и булеварди е премахнала Столична община от началото на 2012 г. досега. На тяхно място са засадени над 1300 дървета, съобщиха от общината.

 

В петък фирмите, ангажирани с премахване на сухи дървета и клони, работят в пространството около храм паметника "Александър Невски".

 

До момента са премахнати напълно сухи брези по булевардите "Никола Петков" (13 бр.), "Евлоги Георгиев" (11 бр.), пл."Папа Павел Йоан ІІ" (12 бр.), "Пенчо Славейков" (8 бр.).

 

Предстои да бъдат премахнати напълно сухи дървета на бул. "Тотлебен", ул."Здраве", ул."Никола Славков", бул."П. Ю.Тодоров", ул."Йосиф Щросмайер", ул."Поп Богомил", бул. "Сливница", бул."Христо Ботев" и др.

 

На мястото на отсечените дървета се засаждат нови, които са по-устойчиви на лошите градски условия като чинар, дъб, копривка, явор, ясен.

 

Подмяната на тополи с фиданки е започнала по бул. "Васил Левски" между ул. "Аксаков" и ул. "Граф Игнатиев".

 

По бул."Цар Борис ІІІ" също бяха премахнати изсъхнали дървета, но не се вижда на тяхно място да се садят нови.

 

В градинката до сградата на бившото ГУСВ, където трябва да се нанесе Районния съд, също само бяха изрязани опасно изсъхналите дървета, но за последните десет години не е посадено нито едно ново. Подобна е картината и в отсрещния парк около културния център "Красно село", където дърветата са кът и лятото слънцето пече неистово.

 

Основният проблем дърветата да изсъхват толкова бързо е, че през летните горещини те не се поливат, което обезсмисля тяхното засаждане.

 

Гражданите могат да подават сигнали и заявления за премахването на сухи и опасни дървета или за резитба на клони към районните администрации или към дирекция "Зелена система", посочва Столична община.

 

Общинското предприятие "Управление на общински земи и гори" е залесило 216 дка в землищата на Долни Пасарел, Горубляне, Долни Богров, Подгумер, Бистрица и Горна Баня. В тези села и квартали са посадени 62 000 фиданки от цер, топола бреза, черен и бял бор и липа.

 

Столична община е залесила 300 дка пустеещи и замърсени земеделски земи в землищата на село Яна и Бухово с акация, черен бор, липа и червен дъб по проект субсидиран от държавен фонд "Земеделие" със 130 000 лв.

Споделяне

Още от България